Els presos polítics podran sortir de la presó d'acord amb la seva classificació en tercer grau, el règim de semillibertat, a partir d'aquest cap de setmana, segons ha explicat la Conselleria de Justícia en un comunicat aquest dijous.

Les juntes de tractament de la presó de Dones de Barcelona, Wad-Ras, Lledoners (Barcelona) i Puig de les Basses (Girona) han acordat aplicar-los la modalitat de règim obert habitual prevista a l'article 83 del reglament penitenciari.

presos politics Lledoners 01 12 2018 Omnium Cultural ACN

Imatge dels presos polítics al pati de la presó de Lledoners | ACN

En aquest règim obert, els presos dormiran quatre dies a la presó i tres a casa seva, i la pernocta haurà de ser d'un mínim de vuit hores diàries.

Així doncs, els dirigents independentistes empresonats als centres de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras podran estar, de moment, en règim de tercer grau. Després d'aquesta decisió, la Fiscalia pot presentar un recurs davant el jutjat de vigilància penitenciària, qui haurà de validar o no la classificació dels presos i els seus permisos de sortida, i finalment té l'última paraula, en cas d'un nou recurs, el tribunal sentenciador, el Tribunal Suprem.

Els entrebancs

El camí fins al tercer grau ha estat dur per als presos. Cal recordar que el mes de desembre les juntes de tractament no van donar el segon grau per unanimitat. Hi havia diferents criteris i alguns dels seus membres creien que sí que era oportú el tercer grau. Aquest fet va provocar tensió entre els mateixos socis de Govern. JxCat no va compartir la decisió del segon grau que va avalar ERC, titular de la Conselleria de Justícia, que té sota les seves competències les presons catalanes. 

Arribada presos polítics Lledoners - Sergi Alcàzar

Jordi Turull arribant a la presó de Lledoners després del judici al procés celebrat al Suprem | Sergi Alcàzar

L'alternativa al tercer grau era obtenir el permís del 100.2 per poder sortir de la presó per anar a treballar o fer tasques de voluntariat. Això també va crear controvèrsies quan, durant el confinament, tot i l'ordre de Justícia de revisar els casos per tal de buidar presons per minimitzar riscos de contagi, el Tribunal Suprem va advertir els funcionaris de les presons amb un watsap enviat als periodistes que enviar els presos polítics a casa podia incórrer en un delicte de prevaricació.

El tercer grau no és llibertat

El tercer grau dotarà de molta més llibertat als presos de la que han tingut fins ara, que només podien sortir del centre per anar a treballar o per cuidar algun familiar. Tanmateix, tant els mateixos condemnats com els membres de l'actual Govern han reiterat en diverses ocasions que l'amnistia és l'única solució justa.