27 policies espanyols i un de la guàrdia civil aniran a judici per les càrregues de l'1-O a diferents col·legis de Girona i a Aiguaviva, segons informa l'ACN. El Jutjat d'Instrucció 2 de Girona ha ordenat processar-los per lesions o lesions lleus i ha descartat fer-ho per delictes contra la integritat moral i tortures. Així mateix, tampoc els atribueix cap responsabilitat per funcions de comandament.

La interlocutòria, però, arxiva les denúncies referides a les càrregues al pavelló de Sant Julià de Ramis, on havia de votar Carles Puigdemont, i també totes les altres en què no s'han pogut identificar els agents (com les que hi va haver a Pedret o al centre cívic Ernest Lluch). Els advocats voluntaris del col·lectiu Dret a Defensa, que van impulsar la querella col·lectiva, estudien interposar recurs a l'Audiència.

Durant el dispositiu policial de l'1-O a Aiguaviva, els agents no només van càrrega contra els manifestants, sinó que també hi va haver llançaments de gas pebre durant la intervenció policial per requisar les urnes del referèndum. Els agents que van declarar davant del jutge van justificar l'actuació i la van definir com a "proporcionada".

300 denúncies

La querella per les càrregues policials durant l'1-O a Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva presentada pels ajuntaments dels tres municipis amb el suport dels advocats de Dret a Defensa agrupa les denúncies de més de 300 ferits. La instrucció tot just es va tancar el setembre de l'any passat, un fet que van lamentar els advocats pel fet d'haver dilatat el procés.

Albert Carreras, de Dret a Defensa, insistia aleshores que, durant la instrucció, el jutjat hauria "d'haver insistit més en algunes diligències". I va lamentar que, per exemple, no s'entres més a fons a l'hora d'identificar els guàrdies civils que van actuar a Sant Julià –en part, també perquè el Ministeri de l'Interior va aportar llistats poc precisos- o tampoc s'hagi transcrit amb detall el contingut de la càmera GoPro que un agent va perdre a l'Escola Verd.


 

 

Imatge principal, càrregues policials a Aiguaviva durant l'1-O / ACN