Diferents assemblees han cridat a la vaga universitària el pròxim 26 d'abril per reclamar la rebaixa de taxes del 30% aprovada pel Parlament el 2016. A aquesta proposta, organitzacions com el Sindicat d'Estudiants o el SEPC (Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans) criden a convertir aquesta reivindicació en una protesta contra repressió de l'Estat a Catalunya. Aquest anunci coincideix amb el dia en què els CDR han començat una crida unitària per fer una vaga general.

Per una banda, el Sindicat d'Estudiants ha respost amb una carta a diverses entitats educatives on demana "organitzar una vaga general educativa". En la carta, que han fet pública, el grup proposa a sindicats i associacions educatives que formen part del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) reunir-se per "debatre totes les possibilitats que obre aquesta proposta".

El Sindicat d'Estudiants ha denunciat en la carta "el duríssim atac contra els drets democràtics i les llibertats del poble de Catalunya", en referència a l'empresonament dels polítics catalans, i ha afirmat que "la resposta immediata de desenes de milers de ciutadans, treballadors i joves contra aquest atac ha estat exemplar". Per aquest motiu, consideren "imprescindible" l'organització d'"una vaga contra la repressió de l'Estat i per la llibertat dels presos polítics".

El SEPC, per la seva banda, s'ha sumat a la convocatòria de vaga sota el lema "Les aules seran llavor de llibertat". Asseguren que lluiten "per la Pública i la República" i no els aturaran ni la "repressió de l'Estat Espanyol ni reformes educatives neoliberals".

Les assemblees de facultat han organitzat una vaga per al dia 26 d'abril amb el lema "Aquests preus no són públics. Defensem la pública" i, a més de la rebaixa del 30% de les taxes, demanen l'equiparació de preus de màster i grau, segons va fer públic l'Assemblea de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en les seves xarxes socials.