La Sala Penal del Tribunal Suprem (TS) ha fixat per al proper dimarts 18 de desembre a les 10 h del matí la vista de la qüestió de previ pronunciament. La cita suposa la primera vista del judici de l'1-O sol·licitada per les defenses i que servirà per debatre si el Suprem és competent o no per portar a terme el procediment judicial. Les defenses dels encausats independentistes ho qüestionen i consideren que la causa s'hauria de remetre al TSJC perquè els fets dels quals se'ls acusa van passar a Catalunya.

A la vista hi assistiran els advocats però no aniran cap dels presos sobiranistes perquè no ho han sol·licitat. Un cop resolgui la sala, es donaran deu dies a les defenses perquè presentin els seus escrits per demanar les proves i testimonis de cara al judici. El següent pas ja seran les declaracions dels acusats davant el tribunal. Les defenses, però, han demanat un marge de temps més ampli per presentar els escrits que podria allargar tot el procés previ a l'inici del judici entre un i dos mesos.

La vista de la setmana que ve haurà de servir per decidir definitivament si el judici es fa al Tribunal Suprem o bé al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, tal com demanen les defenses. La fiscalia s'hi oposa. Ja va fer l'escrit argumentant la seva posició. Defensa que la sala presidida per Manuel Marchena és competent per jutjar els presos polítics i la resta de processats. l'Advocacia de l'Estat opina exactament igual.

 

 

Tot basat en el relat de la fiscalia

Marchena denega la petició de la documentació que les defenses han demanat per mostrar la competència del tribunal català. Entre aquesta documentació hi ha les querelles que es van registrar al TSJC i la causa investigada al Jutjat d'Instrucció 13. Però Marchena diu que per resoldre si el Suprem és competent o no per fer el judici no li calen aquestes proves.

El tribunal basarà la seva resolució en el relat dels fets tal com els explica la fiscalia en l'escrit de processament i en els escrits de les acusacions entre els quals hi ha els de VOX. "L'anàlisi d'aquests fets, enriquit per les al·legacions que en l'acte de la vista es formulin per les defenses, serà determinant del desenllaç del present incident", diu Marchena en la interlocutòria.

 

 

La vista serà dimarts, 18 de desembre, a les 10 h, al Tribunal Suprem.