Cada dia apareixen noves notícies sobre la relació entre el CNI i l'imam de Ripoll i, com a conseqüència, sorgeixen preguntes i es demanen explicacions i responsabilitats. Membres del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) van fitxar l'any 2014 Abdelbaki es Satty, presumpte cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost del 2017. Ho van fer a canvi de no deportar-lo, i posteriorment el van ajudar a esdevenir l'imam de Ripoll, explica el diari Público aquest dijous.

La periodista Pilar Rahola ha esclatat i ha fet 12 preguntes, recollides en un article que ha publicat a La Vanguardia sobre tot el que envolta l'atemptat de Barcelona que va acabar amb la vida de 16 persones, que considera que necessita una explicació.

Rahola comença recordant que l'imam de Ripoll antigament havia conviscut amb un home que es va immolar a l'Iraq. "Per què mai se li va prendre declaració?", es pregunta. 

La periodista no pot entendre per què si hi havia una ordre d'expulsió contra l'imam el 2015 no es va executar, i per què si no li van permetre exercir d'imam a la ciutat flamenca de Vilvoorde sí que va poder exercir a Ripoll.

En la mateixa línia, critica que la policia espanyola va visitar l'oratori de Ripoll en tres ocasions i no va informar els Mossos d'Esquadra, i carrega contra el CNI per no haver detingut els sospitosos quan "havien seguit els seus moviments a través de quatre països i sabien que preparaven un atemptat".

Pilar Rahola continua insistint i demana saber si és veritat que l'imam, que va ser el cervell de l'atemptat de la Rambla i Cambrils, va ser confident del CNI fins al dia abans de la massacre i que, fins dos mesos abans de l'atemptat, es va estar comunicant amb l'imam mitjançant el sistema de bústia morta (consisteix a escriure esborranys de correu electrònic sense arribar a enviar-los. Les dues persones que es volen comunicar sense ser detectades entren a la mateixa bústia i parlen sense que la informació circuli per la xarxa).

Finalment Rahola es dirigeix al PSOE, el PP i Ciutadans: "Per què van vetar al Congrés la comissió d'investigació sobre el CNI i l'imam?". La periodista es refereix a la comissió d'investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils que l'abril del 2018 va constituir el Parlament de Catalunya. El grup estava presidit per l'alcalde de Ripoll i diputat de JxCat Jordi Munell. La comissió la van impulsar ERC, Junts per Catalunya i la CUP, i un dels seus objectius era aclarir quin vincle hi havia entre l'imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, i el CNI. Aquesta comissió va ser bloquejada pel PP, Cs i el PSOE al Congrés dels Diputats.