La Crida ja compta amb 10.000 persones fundadores, segons han explicat fonts consultades per l'ACN. El moviment que impulsen Carles Puigdemont, Quim Torra i Jordi Sànchez celebra la seva convenció fundacional aquest dissabte a la tarda a Manresa.

Hi presentarà una ponència política ―coordinada per Jordi Sànchez― que reivindica el mandat de l'1-O i, alhora, proposa una mobilització permanent que obligui l'Estat a acceptar un referèndum acordat, tal com ha avançat Vilaweb. La ponència organitzativa ―en mans de la diputada de JxCat i portaveu de la Crida Gemma Geis― referma que les adhesions a la nova formació han de ser individuals. A partir d'aquest dissabte els fundadors ―que han pagat una quota mínima de 10 euros― podran esmenar els textos de les ponències en un debat participatiu que culminarà al congrés constituent de la segona quinzena de gener.

A la ponència organitzativa no s'hi especificaria, encara, la fórmula amb què la Crida pretén presentar-se a les diverses comtesses electorals. Tot i això, el nou moviment de Puigdemont, Torra i Sànchez té l'objectiu de constituir-se com a partit polític.

Aquest fet ha tensat l'executiva del PDeCAT, que al juliol va aprovar implicar-se en la Crida. L'entorn del president del partit, David Bonvehí, preferiria que la Crida es constituís com a plataforma o espai transversal, no com a partit. En canvi, el sector afí a la vicepresidenta de la formació nacionalista, Míriam Nogueras, secunda que la Crida esdevingui un partit polític nou.

Mentrestant, els consellers associats al PDeCAT Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn i Lluís Puig han demanat a les bases del PDeCAT que es facin fundadors de la Crida, amb una carta que van enviar aquest dimecres al vespre, tot i les reticències de Bonvehí. Els quatre exconsellers defensen que sigui compatible ser membre de les dues formacions polítiques.

Suports a la Crida

La Crida ha rebut suports de diverses personalitats, com ara el president de Drets, Sergi Blàzquez; el politòleg i escriptor Ramón Cotarelo; el jurista i candidat de JxCat el 21-D Héctor López Bofill; l'exconsellera i també candidata de JxCat Marina Geli; l'actor Joan Massotkleiner; a més de l'advocat Josep Jover i el catedràtic Josep Ferrer Llop, que van presentar un manifest de "gent d'esquerres" a favor de la Crida. En total, el nou moviment de Puigdemont, Torra i Sánchez ha reunit més de 50.000 adhesions des de mitjans de juliol.