Els consellers del PDeCAT empresonats a Lledoners, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn, i el conseller a l’exili Lluís Puig, han fet arribar aquest dimecres, a través de la direcció del partit, una carta als associats del PDeCAT animant-los a sumar-se a la Crida que impulsa Carles Puigdemont i que aquest dissabte celebrarà la seva convenció fundacional.

“Us encoratgem a implicar-vos i participar des del seu inici a La Crida. Nosaltres hi som amb el mateix compromís amb què som associats del PDeCAT. Una cosa porta a l’altra”, asseguren a la carta a la qual ha tingut accés El Nacional.

El posicionament dels presos discrepa de les declaracions públiques del president del partit, David Bonvehí, que ha mostrat repetidament les reticències a sumar-se a la iniciativa de Puigdemont en cas que la Crida sigui un partit. De fet, Bonvehí va frenar la carta argumentant la voluntat de parlar-ne amb els presos. Finalment, però, després d'abordar-ne el contingut en una reunió, la direcció del partit l'ha hagut d'enviar.

En el text, els presos polítics no comparteixen les reticències de Bonvehí, i animen els simpatitzants demòcrates a sumar-se a la Crida. “Us convidem a participar aquest dissabte 27 d’octubre a l’assemblea constituent de la Crida Nacional a Manresa. Us animem a fer-vos-en promotors i inscriure-us-hi a la pàgina web cridanacional.cat”, emplacen.

Els quatre signants recorden que la darrera assemblea general del PDeCAT els va encarregar treballar, a través d’una comissió delegada, per “fer possible la implicació dels associats del PDeCAT a la Crida Nacional”.

Així mateix subratllen que la Crida respondrà a la voluntat de ser “un moviment polític absolutament transversal que reculli l’esperit d’unitat i de país que va fer possible el referèndum de l’1 d’octubre de l’any passat i que ara és determinant per culminar-ne el mandat democràtic”.

Davant les reticències expressades pel president del PDeCAT i des dels sectors de la direcció pertanyents a l’anterior executiva, que encapçalava Marta Pascal, asseguren que “l’organització i l’acció política per assolir aquest objectiu en res no serà incompatible amb la dinàmica i l’organització del PDeCAT”.

La carta dels presos va acompanyada d'una nota de la direcció demòcrata en què es recorda que un cop la Crida s'hagi constituït, la comissió delegada haurà de proposar als associats "l'aportació del Partit Demòcrata a aquesta iniciativa" i que aquesta haurà de ser ratificada pels associats.

En la darrera assemblea del PDeCAT, en què Marta Pascal va ser rellevada per David Bonvehí, la cúpula del partit va quedar formada -gairebé en parts iguals- per membres de l'anterior direcció -amb Bonvehí al capdavant com a president-, i pels dirigents que s'hi van incorporar, afins a Puigdemont i encapçalats per Míriam Nogueras, com a vicepresidenta del partit.

Entre els primers, que comparteixen les reticències de Bonvehí, la carta ha provocat "incomoditat", segons fonts del PDeCAT, mentre que els segons comparteixen sense embuts el contingut.