Entre els 26 jutges que instrueixen els casos amb motiu del referèndum de l'1-O, n'hi ha un que té sobre la taula la cúpula dels policies espanyols que haurien ordenat les càrregues.

La insistència de les acusacions particulars ha portat a investigar 90 agents al jutjat d'instrucció 7 de Barcelona. Entre ells hi ha els vuit caps de nucli que tenien al seu càrrec tot el dispositiu. El CNP ha de portar al jutge tota la cadena de comandament. Hi ha un buit entre els caps de nucli i els caps polítics, però falten els càrrecs intermedis.

Hi ha 13 afectats de set escoles diferents que en un principi es van separar i que ara s'han agrupat a la causa principal. I pràcticament ja s'han pogut identificar tots els agents que van intervenir en les càrregues. "Algunes causes que s'havien arxivat s'estan reobrint perquè es considera que tot forma part d'una mateixa investigació i que hi ha diligències que són importants per totes les escoles i que no es pot arxivar una causa sense tenir en compte que la investigació general continua", explica a El Nacional l'advocada d'Irídia que porta els casos, Anaïs Franquesa. 

Ara mateix pràcticament tots els agents que van intervenir en les càrregues estan identificats, molts d'ells ja han declarat. Franquesa remarca que hi ha 49 agents investigats i que "l'impuls de la investigació, més enllà que el jutge instructor acordi o no les diligències, l'estan duent a terme les acusacions particulars i populars, i que la fiscalia no impulsa la investigació envers l'actuació dels agents, i no només no l'impulsa sinó que en la majoria d'ocasions el que intenta és aturar-la o frenar-la".

Ara mateix el cas contra la cúpula del CNP està pendent de la presentació de proves i que Interior aporti tota la llista amb la cadena de comandament.

L'Ajuntament de Barcelona exerceix l'acusació popular a 27 centres de votació on hi va haver càrregues. 

grafic ajuntament barcelona

 

Hi ha 14 causes que s'havien arxivat i s'han reobert. Més les 8 que continuen en investigació. L'Ajuntament ha presentat 4 recursos per reobrir 4 causes més. I una està definitivament arxivada.

Dels 90 policies identificats, 50 estan investigats. Són 42 agents i els 8 inspectors en cap que dirigien l'operatiu a Barcelona.