El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha demanat, en una entrevista a Els Matins de TV3, "més pragmatisme" en les relacions entre Catalunya i el País Valencià. Puig ha fet aquesta petició després d'explicar que es va organitzar una trobada d'empresaris valencians a Barcelona i "el senyor Torra va defugir d'assistir-hi".

Segons el reelegit president valencià, el seu govern "sempre està obert a la cooperació amb Catalunya" i per això demana més pragmatisme amb el Govern de la Generalitat.

El socialista Ximo Puig va ser reelegit president diumenge passat amb el suport de Podemos, que en aquesta legislatura entra a formar part del govern. "L'entrada de Podem dona més estabilitat al govern valencià", ha apuntat el president al mateix temps que ha matisat que "al govern espanyol l'aritmètica és diferent”.

Sobre la investidura de Pedro Sánchez, Puig ha optat per un govern espanyol "amb suports sòlids" i ha demanat al president en funcions que "no accepti cap xantatge".

Finalment, ha assegurat que considera el govern català "un aliat" i que desitjaria que aquest "participés en la negociació del finançament de les comunitats".

El president ha demanat "responsabilitat" i realisme polític als partits independentistes en ser preguntat sobre què haurien de fer en la investidura de Pedro Sánchez. "Han d'analitzar la situació i veure què convé a Catalunya. El moment exigeix responsabilitat a favor de la convivència", ha dit el socialista.

Ha afegit que la solució no seria tornar a convocar eleccions, i per això, apel·lant als independentistes, ha dit que facilitar la investidura no suposaria renunciar a les idees, sinó avançar: "Pactar no és trair, acordar no és trair. És democràcia".

Vox

Preguntat sobre l'entrada de Vox a les Corts, ha respost que l'amoïna que obtingui presència amb certa normalitat, i ha assegurat que es va sorprendre el dia de la investidura: "Vaig sentir conceptes que mai ningú no s'havia atrevit a pronunciar. Un atac directe a les autonomies, menyspreu a la lluita contra la violència de gènere i liquidar la immigració".

El president valencià espera que TV3 es pugui veure al País Velncià i A Punt a Catalunya, perquè hi hagi un procés de normalització: "És qüestió de voluntat política i tecnològica".