La ultradreta valenciana ha aconseguit el seu propòsit. Mongolia no actuarà a València. El centre cultural Rambleta, propietat de l'Ajuntament, acaba de publicar un comunicat anunciant que "es veu obligada a cancel·lar, per motius de seguretat, les dues funcions de l'espectacle 'Mongolia sobre hielo', previstes per als dies 1 i 2 de desembre , després dels contactes mantinguts en els últims dies tant amb la policia local com amb l'Ajuntament de València.

mongolia cancelado

"La crispació, els insults, les amenaces i la incitació a la violència que s'han exposat en les xarxes socials, com també les amenaces directes que han rebut els treballadors d'aquest centre, impedeixen, sota les condicions actuals, celebrar aquest espectacle. Celebrar-lo, en aquestes circumstàncies, suposa un risc inassumible per a la seguretat dels assistents, dels artistes i del personal del centre que fins a l'últim moment ha estat defensant que es fes l'espectacle tot i la intimidació, coacció i les amenaces" , expliquen en la seva nota.

"Aquest risc per a la seguretat dels assistents l'han observat les instàncies competents per a això, sense que es pugui garantir l'absència d'incidents durant la celebració de l'espectacle, una cosa fonamental per al centre que té com a prioritat vetllar per la seguretat del nostre públic, dels artistes i del personal que dia a dia fa possible que gaudim de la cultura", afegeixen. Rambleta assegura en la seva nota que "ha exhaurit totes les possibilitats per seguir amb l'espectacle perquè la seva vocació com a gestor cultural és que el centre serveixi com a altaveu de les diferents sensibilitats artístiques. Les amenaces llançades són versemblants i intolerables". "La solució a aquest problema no passa per canviar de localització l'espectacle. El centre no és el problema. El problema són les amenaces i la impossibilitat de veure garantida la integritat física dels assistents a l'espectacle", subratllen.

L'espectacle de Dani Mateo ajornat a febrer

És la segona vegada en les últimes tres setmanes que les amenaces i crides al boicot a espectacles i esdeveniments culturals per part de grups d'ultradreta com España 2000 aconsegueixen els seus objectius a València. El 8 de novembre el Teatre Olympia va decidir cancel·lar 'Mai us oblidarem', protagonitzada per Dani Mateo, per les "pressions rebudes" a través de les xarxes i en persona per membres de la ultradreta valenciana. Assolit aquest objectiu, el cap de setmana passat el líder d'Espanya 2000 José Luis Roberto va amenaçar de boicotejar l'actuació humorística de Mongolia a la Rambleta, prevista per al proper l'1 i 2 de desembre.