Des que Catalunya va iniciar el seu procés de desconnexió, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha repetit en diferents fòrums institucionals i econòmics que el model territorial d’Espanya està esgotat i que s’ha de construir un model federal, "que d'una vegada per totes respecte les singularitats entre territoris a més de garantir la igualtat entre ciutadans".

Escoltant els seus discursos i vistes les accions polítiques del seu partit, el PSOE, tot fa pensar que el “model Puig” neix i mor en l’objectiu d’aconseguir un millor finançament econòmic per al País Valencià que corregesca la desigualtat davant d’altres territoris de l’estat espanyol. Les ocasions per demostrar que el PSPV creu en allò que proclama “la construcció d’un estat federal” són directament proporcionals a les que malbarata reduint a mera demagògia política les seues proclames.

Fa no més de 48 hores que el Congrés dels Diputats ha aprovat la ponència de reforma de l’Estatut d’Autonomia del País Valencià, que ha estat arraconada a un calaix durant set anys per la desídia del PP que ara ha votat a favor junt el PSOE, Podem, Compromís (Grup Mixt) i l’abstenció de Ciudadanos.

La gran fita d’aquesta reforma serà incloure l’aspiració que les inversions, no el finançament, de l'Estat al País Valencià serà equivalent al seu pes poblacional, però que això no condicionarà el govern espanyol a l’hora de l'elaboració dels Pressupostos Generals de l’Estat.

PP i PSOE voten la continuïtat de les diputacions

Però hi ha més exemples que mostren que la capacitat dels valencians per poder decidir el seu propi model territorial, governar-se i altres drets, no importen massa. PSOE i PP han sumat vots perquè la comissió de Política Territorial i Funció Pública del Congrés espanyol rebutgés, 24 hores després de l’aprovació de la ponència de reforma de l’Estatut, la proposició no de llei de Compromís per a eliminar les diputacions provincials. La proposta de la coalició valenciana ha comptat amb el suport de Podemos, Ciutadans i ERC, i pretenia reformar la llei de Bases de Règim Local perquè cada territori puga decidir la seua organització territorial.

La proposta ha estat defensada pel portaveu de Compromís, Joan Baldoví, qui considera que "les diputacions són part d'un model obsolet creat en el segle XIX, construïdes i triades amb criteris poc clars i propicien la corrupció, un model que no té en compte les relacions entre els vots, potenciar les comarques i ajudar a les mancomunitats i s'han posat del costat d'un model fosc que ha propiciat les xarxes clientelars i corruptes que tots coneixem".

D'altra banda, la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha explicat que "l'eliminació de les diputacions suposa una model de gestió més pròxim als municipis i prioritza les seues necessitats, repartint els seus recursos i serveis entre els municipis, les mancomunitats i la Generalitat". Els socis que conformen el govern del Botànic (PSPV i Compromís) tornen a no coincidir en aspectes importants per al futur del País Valencià.

Així doncs, el model territorial de l’estat espanyol seguirà sent el que és encara que Ximo Puig i PSPV vulguen fer-nos creure el contrari.