"Jo no m'invento res, només pinto el que veig" ha dit l'artista Antoni Miró davant de les seves teles que il·lustren carrers atapeïts de banderes quadribarrades i eslògans independentistes a Barcelona. Una vegada més, Miró, l'artista i escultor alcoià compromès amb la societat en la qual viu, amb el seu país i la seva llengua, ha hagut d'intervenir en la polèmica encetada, aquesta vegada, per alguns mitjans de comunicació valencians, que en la seva exposició antològica de 150 obres només veuen "independentisme". "La Generalitat gasta 110.000 euros en una mostra amb símbols independentistes a València", publica ABC o "El Consell gasta 110.000 euros en una mostra amb estelades i contra la policia", de Las Provincias. També El Mundo s'ha afegit a la campanya. "Antoni Miró, de l'erotisme a l'independentisme".

en miro 3

La setmana passada Miró va haver de donar explicacions per les seves escultures d'art grec exposades a l'espai públic de la Marina de València perquè el contingut eròtic "escandalitzava" el Fòrum de la Família, que ha exigit, sense èxit, que es retiressin.

antoni miró 3

No tanta sort va tenir aquest artista l'any 2014, quan "indefens i impotent", segons les seves pròpies paraules, va veure com l'Ajuntament de Gandia va retirar de la via pública la seva escultura 25 d'abril 1707, una obra commemorativa del 300è aniversari de la Batalla d'Almansa.

Antoni Miró, amb una obra situada al principi dins del realisme social del qual ha anat evolucionant cap a la neofiguració i pop-art, ha inaugurat una exposició en la qual es poden veure els seus retrats de personatges vinculats sobretot a l'art i la literatura, com Antoni Tàpies, Joan Fuster, Josep Pla i Gabriel García Márquez.

Antoni Miro escriptos

Nus masculins i femenins i una àmplia mostra d'escenes de denúncia social que reflecteixen un munt de conflictes de l'última dècada que van tenir lloc a Kiev, el Caire, Madrid o Barcelona.

Miró exposa a València en un espai recuperat per a l'ús públic: la nau central del que va ser la base de l'equip suís Alinghi durant la Copa Amèrica de Vela.

MIRO CONFLICTE SOCIAL

La nova sala, anomenada La Base, és a la Marina de València, gestionada per un consorci que integren el govern espanyol, l'Executiu autonòmic i l'Ajuntament. L'exposició, organitzada per aquest consorci, la Presidència de la Generalitat i la Conselleria de Cultura, ha costat 110.000 euros i viatjarà a altres ciutats.