Sir Hugh Orde és un senyor molt alt i d’ulls clars amb el posat de presència i dignitat de qui tota la vida ha estat policia. Fa broma sobre el dia que la reina el va fer Sir amb la seva espasa a Buckingham Palace, fent ell mateix el gest de la guillotina. Som en un dels ascensors de la Tate Modern i aquest Cavaller Comandant del Molt Excel·lent Orde de l’Imperi Britànic ―el quart més alt dels cinc rangs que tenen els Sir― comenta que no pensa veure mai més cap vídeo. Ha vist tots els imaginables de l’1 d’octubre i el 20 de setembre, inclosos dos dies sencers d’activitat a la Conselleria d’Economia. Sir Hugh Orde va treballar 38 anys a Scotland Yard servint a la Policia Metropolitana de Londres i al Servei de Policia d’Irlanda del Nord abans de ser nomenat president de l’Associació de Policia del Regne Unit, on era responsable de la coordinació de la policia de tot el país en moments d’emergència nacional, actuant com a enllaç entre el servei i el govern. Els estalvio el que pensa de Theresa May, que avui està visitant Macron i Merkel abans de la cimera de la UE que ha de resoldre l’embolic del Brexit, mentre al Tribunal Suprem del Regne d’Espanya desfilen desenes de guàrdies civils i policies insistint en la violència dels ciutadans.

A Orde, ara dedicat al negoci de la consultoria, el va anar a buscar Òmnium per demanar-li un informe pericial que aquest home format per l’FBI s’afanya a defensar com a independent. I l’expolicia es va disposar a mirar vídeos i vídeos. Sobre la manifestació del 20-S davant d’Economia, l’informe pericial conclou que la multitud va ser en tot moment “pacífica”, per bé que “sorollosa”, però que “no hi ha cap prova de violència organitzada”, més enllà d’actes aïllats. Això sí, veu delictes en la destrossa dels vehicles que, per cert, conclou que s’haguessin pogut aparcar al pàrquing de la conselleria. I sobre Jordi Sánchez i Jordi Cuixart conclou que no està clar que la seva actitud impactés de manera directa en els 40.000 assistents a la concentració, més enllà de fer crides a la pau, entre d’altres coses perquè les càmeres de seguretat de la conselleria demostren que 4 minuts abans de l’arribada de la Guàrdia Civil ja hi havia dos fotògrafs de premsa a la porta, avisats abans que als Mossos d’Esquadra ―de qui aplaudeix la bona pràctica de la mediació―, per la qual cosa més aviat Sánchez i Cuixart van fer tard en convocar a ningú.

Parla d’imatges “pertorbadores” d’ús “indiscriminat” de la força i un “comportament violent” per part de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional del tot “injustificables i desproporcionades” 

De la mateixa manera, Orde ―amb Duncan McCausland, una altra autoritat policial del Regne Unit― conclou que l’1-O “la immensa majoria dels manifestants poden considerar-se no violents” i que van exercir la “resistència passiva”. Els autors només han trobat un clar exemple de comportament delictiu, quan una multitud ataca “deliberadament” uns guàrdies civils que estan vigilant un encreuament. L’informe, que té en compte les instruccions del TSJC i de la Secretaria d’Estat de Seguretat, confirma que l’operatiu policial era dels tres cossos, considera un “enfocament pragmàtic” el binomi de la policia catalana i, aquí ve la part interessant, lamenta que no s’adoptés una estratègia clara per tancar els centres. Perquè així com hi ha “diferents exemples” d’actuació efectiva amb un mínim ús de la força, parla d’imatges “pertorbadores” d’ús “indiscriminat” de la força i un “comportament violent” per part de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional del tot “injustificables i desproporcionades” en relació amb l’amenaça existent. L’informe també lamenta que no hi hagués metges de cap cos de policia. I que per complir l’ordre judicial calien 90.000 policies.

Manuel Marchena no llegirà l’informe ni escoltarà a Sir Hugh Orde perquè “només pot aportar la seva apreciable experiència en conflictes històrics” en altres països, però que la seva experiència “no es pot identificar com una metodologia científica susceptible de contradicció i anàlisi” al plenari del Suprem. Llàstima. Tampoc sentiran ni veuran a aquest anglès adoctrinat per la BBC i l’escola britànica a cap televisió espanyola. Hauran d’esperar a dissabte a TV3.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat