Donald Trump va declarar aquest dilluns al Japó que els EUA no estan disposats a arribar a un acord comercial amb la Xina. Alguns operadors i inversors van interpretar aquest advertiment com una mostra més de la seva enrevessada manera d'entendre l'art de negociar. Però aquesta vegada, quan va recalcar: "No estem llestos per fer un tracte", va ser pres molt seriosament atès el bloqueig en què ha quedat tancat Huawei, el símbol de la nova i poderosa Xina a través del seu domini de la 5G.

El grup Huawei gasta cada any 11.000 milions de dòlars en comprar components a proveïdors americans, uns 67.000 milions de dòlars de despesa, segons el diari japonès Nikkei. Aquesta companyia ha entrat fa poc en la llista negra americana. Un comentari posterior de Trump sobre que aquest problema podria quedar resolt amb un gran acord comercial entre Washington i Pequín sembla haver quedat ja desfasat.

Als EUA va ser Google el primer a anunciar que ja no distribuiria el seu sistema d'explotació Android a Huawei. Però l'ona de xoc s'ha propagat ràpidament en la indústria tech americana en sumar-se al bloqueig Qualcomm i Intel, a les quals ha seguit Microsoft.

ARM, un fabricant de processadors britànic, adquirit pel banc japonès Softbank, els ha negat el dret a utilitzar les seves llicències de semiconductors, fet que podria fer impossible a Huawei produir els telèfons intel·ligents i els equips 5G.

El creador de la firma xinesa, Ren Zhengfei, ha reconegut en una entrevista amb Bloomberg el moment difícil pel qual passa la seva companyia, i ha rebutjat l'acusació que Huawei pugui representar un perill per a la seguretat americana o de la de qualsevol país.

Tanmateix, François Godement, conseller per a Àsia de l'Institut Montaigne, ha indicat que "la independència de Huawei respecte a l'Estat xinès és inexistent. Per exemple, la Unió Africana, a la qual Huawei ha proporcionat tot el sistema de comunicacions, ha patit un pillatge de dades durant anys amb re-enviaments a Xangai".

Aquesta situació inquieta la indústria internacional, on ha sonat el senyal d'alarma. Segons els operadors de telecomunicacions europeus, "nosaltres som una indústria que inverteix a llarg termini i tenim necessitat d'invertir en visibilitat i previsibilitat", indica Arthur Dreyfuss, un dels seus representants.

Huawei va presentar el 2018 a Barcelona la seva fórmula 5G, a la qual va acompanyar la recomanació d'experts com Godfree Roberts, segons el qual "els països que adoptin primer 5G, experimentaran guanys desproporcionats". Però el cas és que si hi ha pressa per prendre posicions, la polèmica situació de Huawei no l'afavoreix.

En aquestes circumstàncies, El-Erian, assessor econòmic en cap d'Allianz, va indicar que podria arribar un "moment Reagan", referint-se a la forma en què l'expresident americà va poder canviar el panorama geopolític mundial després de guanyar la Guerra Freda contra Rússia. Encara que no doni res per fet, l'expert d'Allianz assenyala que Wall Street ha aguantat millor les turbulències induïdes per la guerra comercial que la Borsa de Xangai, que ha perdut al voltant del 10%.

I en una entrevista amb la CNBC, El-Erian, que va sonar en el seu moment com a vicepresident de la Reserva Federal, va comentar: "La conclusió als Estats Units és que aquest és el moment. Si no és ara, quan?".