La intervenció del fiscal Javier Zaragoza al judici del procés ha estat encara més política que els discursos que van fer dimarts els advocats de la defensa, la qual cosa resulta francament insòlita tenint en compte que es tractava de dilucidar les qüestions prèvies.  En resum, Zaragoza i després el fiscal Fidel Cadena s’han centrat a negar el dret a l’autodeterminació de Catalunya per incompatible amb la Constitució espanyola i a negar la veracitat de les denúncies de vulneració de drets fonamentals que van plantejar els defensors, fent un judici d’intencions acusant els advocats de la Defensa de participar en una conspiració per desacreditar el Tribunal Suprem, que està jutjant el cas. Es nota que els editorials de la premsa europea destacant que és la justícia espanyola qui se sotmet a examen han fet forat.

Zaragoza i Cadena han reiterat dotzenes de vegades que no s’està jutjant l’independentisme com a ideologia sinó els fets delictius que, a parer seu, van cometre els acusats. Tot plegat semblaven més les intervencions pròpies d’unes conclusions definitives que no pas l’anàlisi de les qüestions prèvies, amb una excepció: l’acusació de rebel·lió sobre la qual Zaragoza no va fer cap referència. Cadena sí que ho ha fet donant per fet que a Catalunya es va produir un “alzamiento público y violento” afirmant que la violència no requereix l’ús d’armes i argumentant-ho en el fet que quan es va reformar el Codi Penal es va rebutjar una esmena de CiU que precisament proposava afegir l’utilització d’armes com a requisit per consumar el delicte de rebel·lió.

Es nota que els editorials de la premsa europea destacant que és la justícia espanyola qui se sotmet a examen han fet forat

La principal qüestió que s’ha resoldre abans que comencin els testimonis dels acusats és la jurisdicció del Tribunal Suprem i això que afectaria a tot el procediment sencer tampoc ha format part de l’argumentari principal dels fiscals. Qui sí que hi va fer referència va ser ni més ni menys que el líder del PP, Pablo Casado, amb una frase que segurament se’n penedirà d’haver-la dit. Al Congrés, quan la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, el va desafiar a dir què havia fet el PP per Catalunya, Casado no es va estar de dir que "gracias al PP los independentistas están siendo juzgados en el Tribunal Supremo, y no en Catalunya por jueces nombrados por los partidos independentistas".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat