El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va comparèixer dijous al Congreso de los Diputados per explicar l'operatiu de l'1 d'octubre a Catalunya. El gran titular se'l va endur el que ens ha costat la broma dels 6 mil policies, que són aquests 87 milions d'euros que passaran a la història perquè a molta gent li han semblat fantàsticament bé. Però mediàticament, la gran noticia va ser que, per justificar l'injustificable, el senyor ministre va dedicar-se a mentir i a manipular la realitat. Sobretot en dues qüestions: la famosa foto dels nens fent d'escuts humans i els motius pels quals Roger Español va perdre un ull a causa del tret d'una pilota de goma. 

Nens fent d'escuts humans

Tal com mostraven l'endemà de la zoidada dos diaris de paper en portada, el senyor ministre va recuperar la famosa foto dels nens que, presumptament, havien estat usats com a escuts humans pels perversos catalans que són capaços de tot (i més):

És una famosa foto que ja va servir a La Razón per fer una de les seves famoses portades, que l'han convertit en un mitjà sinònim de credibilitat i veritat: 

Doncs bé, ja llavors, concretament el 13 de novembre, la gent de Maldito Bulo va demostrar amb unes proves irrefutables que La Razón tenia una versió una miqueta allunyada de la realitat. I quan dic "una miqueta allunyada" seria, si fa no fa, la distància entre la seu del diari i Raticulín. 

Hauria de sorprendre que el ministre de l'Interior d'un govern europeu, per justificar la seva actuació, oferís una informació que s'ha demostrat falsa. La qüestió és que, no només no ens sorprèn, sinó que ho fa i no passa res. Però esperi, que ara bé el més sensacional: el ministre ofereix una informació falsa de forma i manera prevaricadora (és a dir, sabent que ho és) i l'usa com a prova per dir que qui va mentir són els altres. IN-SU-PE-RA-BLE!

Justificant les pilotes de goma

I, com que amb la foto no en va tenir prou, Zoido va mentir també en la qüestió de la pilota de goma. Segons ell, l'incident va produir-se el moment en el qual en Roger Español estava llançant tanques a la policia. Lamentablement per al ministre, hi ha una gravació de l'instant del tret. I queda clar que de tanques, res de res. Res. I el que hi ha és una intenció de disparar-li al cap:

Sí que hi ha un incident amb una tanca, però molt abans del moment en què el policia dispara al cap d'en Roger Español i el fereix a l'ull. Són unes imatges que van fer córrer grups unionistes per justificar l'agressió. I en aquestes imatges es veu com un policia aparta una tanca en direcció a la gent i en Roger la hi torna. Fent exactament el mateix moviment, recorregut i intensitat que el policia, com es pot veure al vídeo:

Veient la imatge queda clar que l'incident no es produeix ni al mateix moment ni al mateix indret que el posterior tret al cap. Per tant, afirmar que la conseqüència té l'origen en la causa vol dir que el policia que va disparar la pilota de goma va quedar-se amb la cara del ciutadà i que, posteriorment, va anar premeditadament a per ell. Doncs encara pitjor, no? 

Un cop més, informació manipulada o directament falsa usada per exculpar-se. Vaja, la mentida de tota la vida. Però l'element nou, el que converteix aquesta estratègia en les ja famoses fake news i no en una mentida convencional, és que s'usa una falsedat per acusar de mentiders els altres. O sigui, jo menteixo deliberadament, però t'acuso a tu de ser el mentider i ho faig creant un relat paral·lel que és fals. I d'aquesta manera situo el debat en un punt on tu, que tens la veritat, és qui s'ha de defensar de les acusacions de mentider i no jo. Amb la qual cosa, el mentider passa a ser la víctima i la víctima és l'acusat. I amb proves falses!

I no cal que li expliqui com n'és de complicat defensar-se d'una cosa que no has dit o que no has fet.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Iu Forn
Opinió Els periodistes de Rajoy Iu Forn
Iu Forn
Vist i Sentit El negoci de la pròpia imatge Iu Forn