I quan penses que ja no et poden sorprendre, patapam, puntada al paladar de la realitat.

Uns ciutadans que afirmen ser “professionals enamorats de Pamplona” van i s'inventen una cosa que anomenen “El tour de La Manada”. Una cosa que és exactament aquesta:

La Manada

Doncs sí, ho ha llegit bé, es tracta de passejar alegrement pels indrets on “Cinco varones peinados a la última moda” van violar una noia, tot i que uns jutges han confirmat justament avui que allò només va ser un abús​.

Un cop acabada la visita (la del tour), s'inclou la simpàtica possibilitat d'anar a “una botiga pròxima” i comprar-hi “les samarretes que duien els membres de La Manada”. Un detall molt bonic, sobretot si són una còpia. Perquè si són les samarretes d'aquell dia estaran pixades i vomitades fins a límits intolerables. Ah, i també és possible adquirir “calcomanies a imitació del tatoo de El Prenda”. Una oferta imbatiblement inexplicable.

Els organitzadors de la cosa primer han tancat la pàgina que inclou l'oferta. Després l'han tornat a obrir. I pel mig han dit que a l'excursió ja s'hi han apuntat 20 persones i que davant d'aquest èxit es plantegen cobrar. Certament memorable. I han fet pública una nota i tot, cosa que demostraria que a part d'estar enamorats de Pamplona, saben escriure. I en aquesta nota hi diuen que estan “molt sorpresos” per l'enrenou. I avant d'això, si tot el que li he explicat fins ara és repugnant, aquí hem tocat os. Sí, perquè aquest és el gran problema.

Si s'han sorprès és que troben normal això que han fet. Si s'han sorprès és que consideren la cosa més natural del món fer una ruta pels bars on els barons pentinats a l'última moda van estar emborratxant-se, pel lloc on aquests “it boys” que marquen estil amb les seves samarretes van conèixer la noia i pel portal on aquests grans seductors van perpetrar el fet. Tot plegat, el més normal del món. Un sorpresa total.

I també troben normal que la seva excursió a la humiliació de la víctima i a la banalització de la violació s'hi hagin apuntat 20 homínids impossibles de qualificar perquè no s'ha inventat encara una paraula que els defineixi amb precisió. Això també és el més normal del món, efectivament.

Però esclar, com no ha de ser normal una innocent volteta per Pamplona si és normal la decisió judicial, si és normal la reacció favorable a la sentència de una part de la societat espanyola i si en diversos programes de TV es va blanquejar la imatge “d'aquests pobres xicots”. Davant d'aquest panorama, vol una cosa més normal que un humil tomb pamplonès?

Comences bombardejant guarderies, llars d'avis i hospitals i acabes saltant-te un semàfor en vermell. Perquè una cosa acaba portant a l'altra.