Avui està circulant aquest enllaç:

https://videos.telesurtv.net/video/736030/reportajes-telesur-736030/

Correspon a un reportatge estrenat ahir i titulat “Relato de lo inexistente” que ha estat realitzat per la cadena de TV sud-americana Telesur. Durant 25 minuts s’hi expliquen els fets succeïts al nostre país a partir del 20 setembre de l'any passat i com s'ha intentat crear per part de l'Estat el discurs de la violència.

I ara potser vostè em dirà: “Home, Telesur... no hase falta desir nada más. Aquesta és una cadena finançada per Veneçuela i amb el suport de diversos estats hostils a Occident i populistes com Cuba, Nicaragua o l'Equador. El que puguin dir tots aquests ja ho sabem tots, manipulació contra Espanya i ganes de desestabilitzar”.

Bé, si vostè ha pensat això possiblement també pensa que TV3 és una cadena que cal tancar per colpista, manipuladora, adoctrinadora i bla, bla, bla. Per tant, no és fàcil concloure que, amb aquests antecedents, vostè considera que aquest reportatge de Telesur sobre la situació a Catalunya i els reportatges que han estat emesos per TV3 sobre aquesta qüestió són pura propaganda. I, per tant, vostè pensa ignorar-los totalment. Perfecte.

Arribats aquí, em permet una pregunta: vostè creu en la llibertat d'expressió? Si la resposta és que no, vostè i jo ja no tenim res més a parlar sobre aquest tema. Però si la resposta és que sí, em permet compartir amb vostè una reflexió? Gràcies.

Aquest reportatge de Telesur potser ser un pamflet total i absolut, o potser explica els fets amb una equidistància exquisida, o potser pot ajudar a entendre algunes coses, o simplement pot servir per tenir una visió diferent de la que expliquen els mitjans de comunicació espanyols i que, ves per on, sempre defensen el mateix relat oficial. En tot cas, vostè i la resta d'humans només podran saber què explica aquest reportatge i com ho explica i què i com ho expliquen els documentals emesos per TV3 després de veure'ls. Mai abans.

La diferència, i no petita, és que aquí es veuen tots els documentals, informatius, programes i especials que emeten les cadenes espanyoles. En canvi, cap cadena espanyola ha volgut emetre ni un de sol dels reportatges i documentals produïts aquí. I no només els de TV3 sinó tampoc els de Mediapro. Ni els de ningú. Ni sobre l’1 d'Octubre, ni sobre els fets del 21 de setembre, ni sobre les clavegueres de l'Estat, ni sobre res de res. De res. Fugen de tot el que surti del seu guió oficial.

Si tan segurs estiguessin que la seva versió és la veritat absoluta, per què haurien de negar als seus ciutadans la possibilitat de poder rebre altres visions? Encara que les emetessin dient que són pamflets i organitzant debats posteriors amb la participació dels de sempre dient el de sempre. Naturalment en contra.

Però, per què aquest silenci? Per què aquesta censura? Per què aquesta por a la discrepància? Per què aquesta calculada negació de qualsevol altra opinió que no sigui l'oficial? Per què aquesta uniformitat? Per què aquest totalitarisme comunicatiu? De què s'amaguen?

Potser algú podria fer un documental parlant d'aquest tema. Un documental que, segur, tampoc es veuria a l'Espanya que té tota la raó. Perquè, com diu l'acudit; “¿Pa qué? ¿Pa cagal·la?"

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat