Avui ens hem despertat amb aquesta portada:

Portada

La notícia és que la fiscalia suïssa està investigant un compte del rei Joan Carles amb cent milions de dòlars. Sí, sí, ho ha llegit bé... CENT MILIONS DE DÒLARS!!! A partir d'aquí, hi ha dues preguntes a fer-nos: 1/ d'on han sortit  aquests diners? i 2/ els diners que han desaparegut d'aquest compte, on han anat a parar? I la Tribuna de Ginebra les respon totes dues.

Els CENT MILIONS procedirien d'un ingrés que el ministeri de Finances de l'Aràbia Saudita hauria realitzat l'any 2007 en un compte que la fundació Lucum tenia al banc Mirabaud. La fundació Lucum és una entitat panamenca que té un únic beneficiari. I aquest beneficiari es diu... Joan Carles de Borbó. Bingo! Hi ha algun bingo més?

I d'aquest compte haurien sortit 65 milions d'euros que haurien anat a parar a... Corinna Larsen, aquella senyora de qui hem llegit sovint que era “una bona amiga”, “una amiga especial” i altres eufemismes emprats per no dir que el rei emèrit i ella eren amants. Efectivament, tenim un altre bingo!!!

I aquí és quan la fiscalia suïssa es pregunta per què Joan Carles hauria pagat 65 milions a Corinna i si el motiu podria ser una comissió per haver fet de mediadora perquè empreses espanyoles aconseguissin el contracte per construir l’AVE a La Meca. Però no se'n vagi, que la festa continua perquè resulta que El País avui també publica material relacionat amb aquesta qüestió.

José Maria Irujo explica que el fiscal Yves Bertossa analitza els documents trobats al despatx d'un gestor de fons de Ginebra que ja havia estat investigat per haver mogut diners de Francisco Correa, principal implicat en el cas Gürtel. O sigui, al final som allà mateix. Però també explica que l'advocat de Corinna Larsen justifica l'ingrés com “un regal no sol·licitat per a ella i el seu fill, amb qui Joan Carles s'havia encaterinat després d'haver passat uns anys de mala salut en que ella va cuidar-lo”. Què, no troba que és molt bonic? Tu cuides un pobre rei malalt, ell t'agafa molt d'afecte i t'ingressa 65 milions d'euros. Sniffff... vostè no ho veu però dels meus ulls estan brollant llàgrimes com gambes de Palamós o com escamarlans de La Ràpita. De grosses que són. Les llàgrimes. D'emoció.

Però ara que ja m'he refet (això ho tinc, em refaig ràpid), del cap també em brollen altres coses. Concretament altres quatre preguntes:

1/ Té alguna cosa a comentar la Casa Real sobre aquestes dues informacions? L'actual rei té previst fer un discurs com el del dia 3 d'octubre explicant-nos per què el seu pare hauria cobrat 100 milions de dòlars i per què part d'aquests diners haurien anat a parar a la seva amant?

2/ Com és que El País publica aquesta notícia? Sabent com funciona la premsa a Madrit (concepte), sobretot la de paper, és molt interessant observar que un diari com aquest hagi optat per treure-la, tot i que al titular no hi aparegui el rei enlloc: “La Fiscalia helvètica investiga una presumpta donació milionària a Corinna Larsen des d'un compte suïs”.

3/ Sap quin és l'altre diari de Madrit que publica la notícia a la seva edició digital i amb aquest sorprenent titular?: “Corinna trata de justificar un ingreso como un «regalo no solicitado» de Don Juan Carlos para ella y su hijo. El abogado de la ambiciosa empresaria asegura que esta donación no tiene relación con comisiones del AVE”. Doncs qui treu això és... L’ABC! Què, com se li ha quedat el cos?

I 4/ Què diuen els altres dos diaris de paper madrilenys a les seves edicions digitals? Doncs El Mundo res. De res. De 144 noticies que hi ha penjades a la seva home, cap d'elles és aquesta. En canvi La Razón sí que parla del rei. Una de les 192 noticies penjades és “Nuevo susto del Rey Juan Carlos”... per això de la senyora Larsen? No, perquè “hace unos días sufrió una nueva caída al salir del coche”, que no deixa de ser una gran metàfora sobre la monarquia espanyola i sobre la notícia que ens ocupa.

Doncs res, que a l'espera de les explicacions, vaig a comprar-me una cadira. Plegable. Perquè no és recomanable estar gaire estona dret.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat