Cada cop que hi ha un ple al Parlament, són allà. Sí, parlo dels llaços grocs que recorden els diputats empresonats, també coneguts com els presos polítics. I que ho són (de presos polítics) encara que a molts (i a moltes) aquesta expressió els molesti tant que l'han prohibit. Però és que, precisament, aquells llaços són on són perquè hi ha presos polítics. Perquè si no, als escons hi hauria polítics i no llaços. No sé si m'explico, oi?

Els llaços grocs i el groc en general són un dit que assenyala una situació. Per això a aquests alguns els molesten tant. Voldrien la mort civil dels presos. Busquen la seva desaparició de l'escenari quotidià. Perquè el que no es veu, no existeix. Aquesta ha estat l'estratègia des del primer moment. I recordem que per eliminar-los, en aquest país s'han arribat a organitzar escamots d'encaputxats. Ei no, com per tenir-ho present, oi?

Però la imatge dels llaços podria desaparèixer, per culpa (o a causa) de la pròpia evolució de la situació. Oriol Junqueras, Jordi Sánchez, Josep Rull i Jordi Turull ara són diputats al Congreso. I Raül Romeva és senador. I per prendre possessió de l'acta han de deixar el seu escó al Parlament. Per tant, els seus seients seran ocupats per 5 nous diputats. La pregunta és: què passarà amb els seus llaços? I si Carles Puigdemont i Toni Comín són elegits diputats al Parlament Europeu, cosa que és factible, què passarà amb els seus?

¿Veurem aviat un Parlament amb els 135 diputats presents, una cosa que no succeeix des del 17 de gener del 2018, quan la sessió constitutiva del Parlament va patir l'absència d’Oriol Junqueras, Jordi Sánchez i Quim Forn, en aquell moment ja detinguts per decisió del jutge Llarena?

Sense llaços a l'hemicicle, algú podria dir que es normalitza l'oblit que alguns intenten imposar des de fa temps. Bé, però potser hi ha una altra manera de veure-ho. Hi ha un parell de possibilitats: 1/ que els presos polítics seguin als seus escons del Congreso de los Diputados, seria una cosa lluïdeta, no troba?, o 2/ que l'Estat aconsegueixi impedir-ho... però llavors els llaços seran allà. Que tampoc seria una mala imatge, no troba?  

Ah per cert, i de rebot, si al Parlament hi entren els tres nous diputats de Junts per Catalunya que substitueixin Sánchez, Rull i Turull, que ara no poden votar perquè no tenen delegat el vot com si el tenen Junqueras i Romeva (i a l'espera de saber què passa amb Puigdemont i Comín), a la Cambra hi haurà una recomposició de forces. Fins ara Ciutadans, PSC, Comuns i PP sumaven 62 vots i el Govern de Junts per Cat i Esquerra en sumaven 61. A banda hi anaven els 4 de la CUP, que s'han desmarcat del Govern. La nova situació fa recuperar la majoria simple a Junts i Esquerra i, de facto, la majoria absoluta perquè semblaria difícil que la CUP votés gaires coses amb la majoria alternativa. A banda que, depenent dels resultats de les municipals, potser els Comuns canvien de bàndol en algunes votacions.

Per tant, els llaços marxen per una porta i la majoria torna per l'altra. D'això en diuen “passar pantalla”. O canvi de cromos.