No, ni Federico Trillo, ni el govern del PP de llavors, ni el d'ara, ni el de mai, ha tingut, ni té, ni tindrà mai cap responsabilitat en el cas de l'accident del Iak-42. Ni política ni, sobretot, humana. Només faltaria.

Perquè, a veure una cosa, ¿qui és el Consell d'Estat per responsabilitzar ningú de res tretze anys després d'uns fets? Sí, sí, TRETZE! No, home no. Quan fa tant de temps, millor oblidar. Ho ha dit Rajoy. Que “Eso está ya sustanciado judicialmente. Ocurrió hace muchísimos años”. Doncs això mateix, matem-ho. Quina mania en remenar el passat, no troba?

Però, quina autoritat té un Consell d'Estat format per una colla d’independentistes gihadistes bolivarians fanaletaires i nazis com Isabel Tocino, Ana de Palacio, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, María Teresa Fernández de la Vega, José Luís Rodríguez Zapatero, Alberto Aza, José María Michavila o Landelino Lavilla. Tots ells (i elles) presidits per un comunista antisistema de Podemos de la CUP com José Manuel Romay Beccaría.

I, en tot cas, aquest Consell totalment polititzat per les turbes revolucionaries de què ha de responsabilitzar Trillo? Que l'avió que va estavellar-se el maig del 2003 tornant de l'Afganistan tingués unes condicions precàries? Que el ministeri permetés subcontractacions fins arribar al punt en que el transport va fer-lo una empresa sense cap garantia? Que aquesta empresa subcontractada de la subcontractada de la subcontractada permetés volar els pilots 22 hores seguides sense cap descans? Que aquests pilots tinguessin una formació precària? De que el Ministeri sabés perfectament que existia risc, però que per estalviar-se quatre duros va enviar els 62 militars morts a volar en un taüt amb ales? Que un mes abans de l'accident, el Ministeri disposés d'un informe secret del Centro de Inteligencia y Seguridad del Ejército on s’afirmava que “correm un alt risc transportant personal en avions de càrrega noliejats en països de l'antiga URSS amb un manteniment, com a mínim, molt dubtós”? Que, per eludir responsabilitats Espanya passés la pilota a l’OTAN? De falsificar les identificacions de 30 dels 62 cadàvers per poder tapar ràpid el tema? De saber i permetre que les famílies enterressin fragments dels seus morts barrejats amb els dels altres morts (només en un dels fèretres hi havia restes de 3 cadàvers diferents)? Que els forenses turcs que van intentar identificar els morts confessessin haver rebut pressions per part d'Espanya perquè “tenien pressa”?

O potser es vol responsabilitzar ara a Trillo de no fer el necessari per garantir la seguretat i la vida dels seus soldats? O de fer una cosa encara pitjor, com és intentar salvar el seu cul faltant a la més mínima decència humana de tenir un respecte pels morts i per les seves famílies? Hem de fer responsable a Trillo de fer discursos parlant de “esas ejemplares fuerzas armadas” i després fer volar a “esas ejemplares fuerzas armadas” en avions de paper pilotats per afeccionats? I hem de fer-lo responsable de que, conscientment, els fes el deshonor d'organitzar-los uns enterraments amb una família que no era la seva?

I, què vol dir el Consell d'Estat quan parla de “responsabilitat patrimonial? Però si l'Audiència Nacional ja va dir que, pel que fa a la responsabilitat sobre l'accident, no hi havia delicte i va arxivar-ho tot. Però si els condemnats (lleus) per la falsificació de les identificacions van ser indultats. Però si per no haver-hi no va haver-hi ni una condemna moral. Però si ja ha quedat clar que aquesta resolució d'ara no canvia res. Però si el Iak-42 és el mateix cas que el metro de València, que davant d'un desastre, el PP es va treure de sobre els morts amb la màxima indignitat moral i humana possible.

Però si el que preocupa de veritat els espanyols són els fanalets indepes de la cavalcada de Vic. Fixi's si no en la portada de El Mundo d'avui. On hi veu Trillo? La noticia són els Pujol i Puigdemont! Trillo? Qui és Trillo?

Però si Rajoy, que no parla amb la premsa ni per preguntar el resultat del Real Madrid, va parar en sec una de les seves famoses caminades per Galícia i, xop com un ànec, va parlar dels fanalets (en contra, naturalment), però sobre el dictamen del Consell d'Estat va dir que el desconeixia i, com ja ha quedat escrit més amunt, en tot cas és una cosa antiga i, tenint fanalets, ara no perdrem el temps en cosetes, oi?

Però si a Trillo van premiar-lo llavors amb l'ambaixada a Londres (per cert, sense saber un borrall d'anglès), ¿per què ara hauria de tenir cap responsabilitat de res? Però si llavors Rajoy va dir que “per un error” no era just fer-lo deixar la política, ara que deixarà el càrrec d'ambaixador, per què no hem de col·locar-lo en algun lloc, pobre noi?

I per celebrar tot plegat, li passo la recepta del globus-fanalet: s'agafa un fanalet indepe (tema que ahir ja vaig deixar clar que crec que ha estat un terrible error), s’infla ben inflat a través dels mitjans amics i quan el globus queda ben gros, va i tapa els miserables responsables del cas del Iak-42. I tema resolt. I tal dia fotrà un any. I a les enquestes, Rajoy i el PP cada cop són més a prop de la majoria absoluta.