Ser 'indepe' no vol dir tenir sempre la raó. Ni fer sempre les coses amb intel·ligència. I el cas dels fanalets a la cavalcada de Reis de Vic n'és un gran exemple.

Resulta que com que l'acte podrà veure's en directe per TV3, l’ANC i Òmnium van pensar que estaria bé fer una crida perquè els nens hi portessin fanalets amb l’estelada. Perquè, sí, a Vic els nens reben els Reis amb fanalets.

Total, que es tractava d'aprofitar la TV per fer una miqueta de propaganda de la causa. Perfecte, però la gran pregunta és: cal? Cal convertir la cavalcada de Reis en una manifestació de nens amb fanalets estelats?

I no és només perquè dónes gratuïtament arguments als que esperen qualsevol flor trepitjada en una manifestació de 2 milions de persones per dir que som uns bàrbars per civilitzar. I no és només perquè l'argument que es serveix en safata és aquest que fa tanta mandra i segons el qual aquí ens dediquem a adoctrinar els nens a l'escola (la clàssica campanya contra la immersió perquè els molesta el català) i als pares a TV3 (la clàssica campanya contra TV3 perquè els molesta un canal en català) com feien els nazis a l'Alemanya dels anys 30 i bla, bla, bla. I no és només que l'anècdota dels fanalets permet al PP una cortina de fum per desviar l'atenció de la seva impresentable i fastigosa actuació en el cas del Iak-42. No, no, és que no té cap sentit.

Perquè, a veure, què pretenen amb aquesta campanya? Que per TV es vegin nens amb un fanalet estelat? És això, no? Però, perquè els vegi, qui? Els espectadors de TV3, que és la cadena que transmet la cavalcada, esclar. I amb això, què se suposa que aconseguim? Que els espectadors de TV3 ja convençuts es convencin encara més? Carai, doncs quin èxit. Ah no, que la cosa és convèncer els que encara no estan convençuts! Ja, i els convencerem amb nens duent fanalets estelats durant una cavalcada? O a qui volem convèncer és als nens que els duen? O als nens que miren?

No, no, és que el que volem és mostrar al món que estem per la independència i aprofitem l'altaveu de la cavalcada de Reis. Ah sí? A qui volem mostrar-ho? Escoltin, que aquesta cavalcada no només no existirà fora de Catalunya sinó ni fora del propi àmbit comunicatiu de TV3. Escoltin, que el que farem és ensenyar-nos nens amb fanalets estelats a nosaltres mateixos. Realment això té sentit?

Ah, i una cosa important. Hi poden haver milions de nens estelats i la TV pot no mostrar-ne ni un. Això ja passa amb les estelades als partit del Barça a la Champions amb senyal UEFA o a la Copa del Rei amb senyal de la Federación.

I una última pregunta: què diríem si a la cavalcada de Madrit (concepte total) repartissin banderes espanyoles entre la canalla? Sí, sí, ja sé que circulen desenes de fotos de nens amb banderes i marxandatge hispà divers. I, sí, sí, ja sé que el nacionalisme espanyol usa els nens i tal i qual. Perfecte. Doncs miri, un motiu més per no fer-ho. Si no vols ser com ells, no facis el mateix que ells.

No creu? I menys en la nit de la il·lusió.