Si tu permets que uns ciutadans engarjolats siguin candidats a unes eleccions, hauria d'arribar un dia que hauries de permetre'ls fer de candidats. I si surten elegits, hauries de permetre que exercissin. Però fixi's que tota l'estona he usat el condicional. Per què? Bé, perquè en aquesta democràcia tan fantàstica en la qual vivim alegres i divertits, fins ara resultava que tu podies ser candidat, podies sortir elegit, però no podies ni fer campanya ni després exercir els drets que et donava tenir l'acta de diputat.

Què passa? Doncs passa que entre la Junta Electoral i el Tribunal Suprem es van passant la patata roent i el que autoritzen els primers, els altres diuen que no pot ser perquè no poden permetre sortir de la presó algú que ells consideren que fugirà. I com que ells manen i els demés obeïm, si ells ho consideren, la seva consideració és la bona. I així és com entrem en un Tamara Carrasco, que és aquest punt del dret que queda al mig del no res i on sempre acaben llepant els mateixos.

Ah per cert, un Tamara Carrasco​ seria el fenomen paranormal consistent en que una persona que va ser detinguda a casa seva, emmanillada, custodiada per guàrdies civils amb armes llargues i portada a l'Audiència Nacional acusada de... REBEL·LIÓ I TERRORISME!... va veure 1/ com s'arxivava el seu cas per falta de proves, 2/ com se li aplicaven unes mesures cautelars que l'impedien sortir del seu poble, Viladecans, i 3/ com un any després encara espera que un tribunal català assumeixi el cas i signi el trist i miserable paper necessari perquè aixequin aquestes mesures cautelars que encara apliquen a un cas que ja no existeix.

Però avui hi ha hagut una novetat. No, en el cas Tamara no... on va a parar! No, la novetat la trobem en el cas d'un dels presos polítics que és candidat, Oriol Junqueras. La Junta Electoral Central (JEC) ha autoritzat el líder d'Esquerra a fer “un debat” des de la presó. Però resulta que no hi havia sol·licitat cap debat, sinó que l'Agència Catalana de Noticies (ACN) havia demanat poder fer una roda de premsa amb Junqueras. I la Junta Electoral Central ha dit que endavant. Com? De forma telemàtica i des de la sala que la presó de Soto del Real té habilitada per fer-hi aquestes coses. I, per què Divendres Sant a aquella hora? Perquè la sala només està lliure aquell dia i la resta de dies Junqueras té judici.

La qüestió és que ara que el permís està donat, seria una excel·lent oportunitat perquè la resta de candidats aprofitessin per demanar celebrar un debat. I que la JEC permetés participar-hi a Jordi Sánchez, l'altre cap de llista empresonat.

Perquè si poden ser candidats han de poder exercir com a tals en aquesta fantàstica democràcia en la qual hi vivim alegres i divertits, no?

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat