El títol d'aquesta peça és una pregunta que es planteja sovint. Sobretot darrerament. I la resposta que sempre dono quan me la fan és: defineixi'm democràcia.

Si democràcia és que sigui normal que un estat on el senyor que ha estat el més votat a les eleccions no pot formar govern amb segons quin partit perquè rep segons quines pressions de segons quins grups... doncs sí, llavors ho és. I, sí, parlo del PSOE de Pedro Sánchez, de l'Unidas Podemos de Pablo Iglesias i del que a Madrit (concepte) es coneix com Los Acuerdos. O sigui, el pacte del poder econòmic per decidir què passa a Espanya i com passa.

Si democràcia és que Espanya 1/ comuniqui qui és la substituta d'en Josep Borrell com a eurodiputat abans que Borrell hagi jurat com a eurodiputat, 2/ i, per tant, mantingui una actitud oposada a la sostinguda amb els casos Puigdemont, Junqueras i Comín, 3/ a qui no va reconèixer-los com a eurodiputats perquè no havien jurat el càrrec, 4/ circumstància que els impedeix de moment ser eurodiputats... doncs sí, llavors ho és.

Si democràcia és que un estat resolgui els seus problemes polítics i de llibertats usant la justícia política... doncs sí, llavors ho és. I, sí, parlo del judici-escarment a l'independentisme amb nou persones acusades d'uns delictes que en cap cas els podrien ser imputats. I no ho dic jo, ho diuen diverses persones que en saben molt de lleis i de codis penals sense mirades d'odi que no s'havien vist ni en aquell País Basc on ETA hi vessava més sang.

Si democràcia és reclamar l'extradició de rapers usant conscientment un codi penal posterior al dels fets jutjats per, d'aquesta manera, intentar saltar-se la pròpia llei amb l'objectiu de forçar un càstig exemplaritzant... doncs sí, llavors ho és. I sí, parlo d'en Valtònyc.

Si democràcia és que una justícia política s'atorgui el poder de prendre decisions polítiques unilaterals perquè considera que és ella qui ha de salvar l'Estat de no-se-sap-què, doncs sí, llavors ho és. I això últim, no ho dic jo. Ho diu la senyora Concepción Talón, fiscal en cap de BCN i substituta d’Ana Magaldi, en una entrevista concedida a Jesús García al diari El País.

Afirma la senyora Talón: “Tothom és lliure per defensar les seves idees, però en el marc legal. Si troben el camí per fer-ho legalment, la fiscalia no hi intervindrà. No perseguim ideologies”. Però unes quantes respostes més avall afirma: “Parlar ara d'indult està fora de lloc. Quan s’imposa una pena, està per complir-la. S'ha de rebre el reprotxe jurídic”. I ara atenció a la frase: “Existeix la prevenció general, que està funcionant: ha motivat que molts polítics s'hagin retret una miqueta”. O sigui, la justícia ha usat la presó preventiva per fer passar les ganes que altres puguin tenir de segons què.

I la senyora Talón ho remata dient: “El poder judicial ha sostingut l'Estat”.  

Doncs bé, si tot això és així, efectivament, Espanya és una democràcia. A l'espanyola.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat