Divendres va fer-se viral el que un nen va dir en directe a Los Cuarenta Principales de la Cadena Ser. Aquí recollim l'audio que va penjar l'usuari de twitter @candeliano. Sentirà una veu distorsionada fent la pregunta i el nen responent-la: 

La majoria de crítiques han argumentat coses semblants a: "i resulta que on adoctrinem és aquí, a les escoles catalanes i a TV3". Però des de la vessant mediàtica, el tema torna a ser els silencis desequilibrants de la propaganda. Si del que es tracta és de denunciar l'adoctrinament dels menors, ens hi afegim tots i davant de qualsevol tipus d'adoctrinament de qualsevol menor. Sempre que sigui veritat, esclar. Muntatges de nyigui-nyogui, no cal. Però si només alcem la veu quan veiem la palleta a l'ull dels altres i callem quan tenim una fàbrica de bigues al propi, el que estem fent és usar els nens per fer propaganda barata. I això és lleig. I condemnable. O hauria de ser-ho. Però és massa llaminer com per deixar de fer-ho, perquè és molt efectiu. I la prova és quina opinió té sobre aquesta qüestió la majoria de l'opinió pública espanyola.  

Passa igual amb la violència. Només un exemple. El cas aquell de Balsareny en que una parella va denunciar que els havien intentat cremar la bandera espanyola que tenien al balcó. Els mitjans espanyols van convertir-ho en un "han intentat cremar una casa d'una pobra gent amb ells a dins només per defensar Espanya. Aquesta és la revolució dels somriures?". Al final va ser impossible saber la veritat del que va succeir realment allà, però va quedar demostrat que no es va intentar cremar la bandera del balcó i que d'haver algun incident va ser a l'entrada de la casa. Doncs bé, els residents a l'habitatge van ser entrevistats a les cadenes privades espanyoles i presentats com uns màrtirs. I van rebre la trucada personal de Mariano Rajoy i d'Albert Rivera interessant-se per la seva situació. 

I ara m'oblido de quina mena de personatges són els residents en aquesta casa i de les seves tan conegudes com poc clares activitats, perquè això no disculpa el que va passar, si és que va passar alguna cosa. Ara bé, tothom que ha patit situacions semblants, molt més reals i molt més greus que aquella, té dret a ser entrevistat als programes matinals de les cadenes privades espanyoles per denunciar el seu cas? I té dret a ser trucat per Rajoy i Rivera interessant-se per la seva integritat física i moral? O no és noticia quan qui rep la violència és qui té una estelada al balcó? I no és noticia que en comptes de 3 unces de llumins parlem de trets? El fotoperiodista Jordi Borràs ho denunciava aquest dissabte arran d'un nou cas...

Si dilluns cap cadena espanyola entrevista a cap dels 10 afectats i, finalment, ni Rajoy ni Rivera truquen a cap dels 10 tirotejats, podrem pensar que a certs periodistes i a certs polítics els importa una merda la violència. Sobretot quan afecta als contraris a la seva ideologia. I també podrem pensar que ni els uns fan periodisme ni els altre fan política sinó pura propaganda. Però bé, no patim, segur que els entrevistaran i els trucaran. Sense aturador. Sí, i jo per fi guanyaré el premi de mister samarreta mullada a la discoteca La Cova de Sabiñánigo. 

En mans de gent molt estranya

També pot passar que al final no passi res del que he manifestat unes línies més amunt. Bé, de fet, el més probable és que, efectivament, no passi res de res, de res, de res. Bé, de fet, seria lògic que no passés res de res, de res. Perquè estem en mans d'uns personatges pintorescos. Miri i senti què va dir José Antonio Sánchez, president de RTVE durant la presentació de la signatura del conveni de col·laboració entre el Instituto Cervantes i el Canal 24 Horas per difondre el castellà: 

Com va dir un dels meus filòsofs de capçalera, Bernd Schuster: "no hase falta desirt nada más".

Denunciar la mentida amb una mentida

Sisplau, miri's dues frases d'aquesta portada. La subratllada i la que està enquadrada a la part inferior dreta:

No deixa de ser interessant comprovar com a uns centímetres de denunciar que les noticies falses són un perill per la seguretat sigui possible veure com es publica una noticia falsa. Sí, perquè la immersió lingüística NO educa només en català. Afirmar això és mentida. Per tant El País menteix. Per tant, El País, com ells mateixos denuncien, és un perill per la seguretat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Iu Forn
Vist i Sentit Masclisme i propaganda Iu Forn
Iu Forn
Opinió ¡Todos a la cárcel! Iu Forn
Iu Forn
Opinió Junts per mai més Iu Forn