Juanma Moreno, president d'Andalusia gràcies al suport d'un partit d'ultradreta, ha visitat avui Catalunya. I, ja que hi era, ha aprofitat per dir coses. Per la boca. De totes elles en destaca una consistent en acusar la Generalitat de “marginar els andalusos residents a Catalunya”, que, per aquest motiu, la Junta d'Andalusia "no permetrà que es trepitgin les tradicions i es trepitgin i menyspreïn els seus drets”.

Moreno s'ha concentrat tant per aconseguir expressar ell solet una idea tan complexa que no li ha quedat aire per posar exemples de marginació “d'andalusos residents a Catalunya”, ni explicar-nos la manera com es menyspreen els seus drets i les seves tradicions. Però no pateixi que això ja s'ho està preparant molt fort i en breu ens delectarà amb un argument una miqueta més elaboradet. Segur!

Naturalment no penso perdre ni un segon de la meva vida en contestar aquesta imbecil·litat*, ni li penso fer perdre a vostè llegint-la. Només faltaria haver de discutir amb algú que defensa que la Terra és plana. Ara bé, això no quita que comentem la traïció del subconscient patida pel senyor Moreno.

*Imbecil·litat: “Dificultat i gran lentitud per comprendre les coses”. En aquest cas és aplicable al senyor Moreno perquè, efectivament, manifesta una gran dificultat i, sobretot, lentitud en entendre la realitat existent a Catalunya.

El senyor Moreno, que governa gràcies al suport d'un partit d'extrema dreta, xenòfob i ultranacionalista radical, parla “d'andalusos residents a Catalunya” i no d'espanyols d'origen andalús residents a la que per ell hauria de ser la molt espanyola Catalunya. O sigui, posa per davant l’andalucisitat dels andalusos que viuen a Catalunya a la seva espanyolitat, i això és una gran contradicció per algú com ell, a qui se'l suposava un nacionalista espanyol radical. Per tant, el senyor Moreno hauria de parlar d'espanyols residents a Espanya, perquè Andalusia és Espanya i Catalunya encara ho és més, no? A Espanya tots som espanyols i quan ens movem per la pell de brau mai deixem de ser-ho.

Ara bé, si el senyor Moreno considera que els espanyols d'origen andalús residents en aquesta Catalunya que és més espanyola que Bertín Osborne, abans que espanyols són andalusos, vol dir que el senyor Moreno és un nacionalista andalús i no ho sap. I, esclar, això podria complicar el futur polític del senyor Moreno perquè un partit d'ultradreta com el que li dóna suport no es pot permetre governar amb algú com ell.

Però el pitjor del senyor Bonilla és que ha qualificat “d'andalusos residents a Catalunya” a centenars de milers de persones que són catalans d'origen andalús, que és una cosa molt diferent. Un català d'origen andalús és un concepte que vol dir inclusió, pertinença. Quan un és “resident” en un lloc vol dir que no és d'allà. I això és el que el senyor Bonilla els nega als centenars de milers de catalans d'origen andalús. O sigui, Juan Manuel Moreno Bonilla discrimina els andalusos que viuen a Catalunya i els diu que són estrangers a la seva pròpia pàtria. Terrible.