El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha acusat aquest diumenge la Generalitat de "marginar" els andalusos residents a Catalunya i, en aquest sentit, ha advertit que no permetrà que es "trepitgin i menyspreïn" els drets d'aquests ciutadans, sense descartar acudir a la via judicial si és necessari.

El president de la Junta ha fet aquestes declaracions des de Catalunya en el marc de les celebracions del Dia d'Andalusia, en què també ha afirmat que el seu executiu té "molt clar" que ha d'estar "molt a prop i al costat dels andalusos que van emigrar en els anys 60 i 70", que en el cas de Catalunya ha xifrat en "més de mig milió de catalans d'origen andalús". Moreno ha afirmat que la Junta d'Andalusia "no permetrà que es trepitgin les tradicions i es trepitgin i menyspreïn els drets dels andalusos residents a Catalunya".

"Per molt que hi hagi un Govern clarament independentista, que vol marginar els catalans d'origen andalús, el govern d'Andalusia serà un dic de contenció i contrapès. Per descomptat, vindrem i exigirem que es respectin els drets dels andalusos i es respectin les seves tradicions i la seva cultura, que és la nostra cultura i la nostra llengua", ha insistit.

Presència permanent a Catalunya

Moreno ha detallat que aquest suport es plasmarà en una presència "molt més decidida i permanent" a Catalunya, però també "assessorant, donant suport i fins i tot recorrent judicialment contra qualsevol decisió que afecti els andalusos residents a Catalunya".

El president andalús ha dit que el seu govern donarà "empara, aixopluc i servei d'orientació", ja sigui des d'"assessorament jurídic, legal o social, perquè ningú se senti menyspreat o marginat per la deriva independentista a Catalunya".

Juanma Moreno president Andalusia PP - Efe

Efe

Moreno ha recordat que ell va néixer a Barcelona i va ser "fill de la immigració": "Van ser molts els andalusos que vam buscar progrés i benestar a Catalunya. Alguns vam tornar i altres es van quedar. Els que es van quedar necessiten aixopluc i suport del seu govern. I el tindran. Tindran un govern amic". Però el dirigent popular ha afirmat també que "els llaços de fraternitat, amistat i unió entre Catalunya i Andalusia ningú els pot trencar, són llaços indestructibles".

Moreno ha explicat que la Junta traçarà un "pla" perquè les comunitats andaluses a l'exterior, especialment a Catalunya, la "més nombrosa i la que té més problemes", tinguin suport del govern andalús. En aquesta línia, més enllà de dir que les visites a Catalunya per part de l'executiu andalús seran "nombroses", Moreno ha avançat que s'intentarà establir una "nova línia d'ajuda" per a entitats com les que avui ha visitat, de les quals ha dit: "Al capdavall són ambaixades d'Andalusia i petits racons d'Andalusia, que traslladen la nostra cultura, manera de pensar i imatge".