Li ho confesso. L'únic interès que un servidor tenia pel debat d'avui a TV3 era saber què deien les candidates i els candidats sobre la pandèmia. No, no m'atreia el dron que ha seguit l'arribada dels cotxes de les estrelles del Hollywood polític nostrat, ni la catifa vermella que els ha rebut, ni tampoc el photocall on s'aturaven. Vaja que no m'atreia el que seria la part Premis Macià del debat, que era una mena de versió política dels Premis Gaudí. Ni tampoc n'encuriosia el compte enrere que han fet abans del debat ni saber que cada candidat (o candidata) duia dos micros. Per si de cas. I sap per què no m'interessava aquest espectacle semifutbolístic? Perquè trobo que durant la campanya no estan parlant prou de la pandèmia i que avui era el dia.

Al dos minuts i trenta segons de debat, el moderador -Vicent Sanchis- ha donat pas precisament al bloc que m'interessava. I hi han intervingut per ordre de representació al Parlament de major a menor.

Carlos Carrizosa (Ciutadans) ha dit “prou de que Junqueras i Puigdemont estiguin manejant aquesta TV per fer propaganda a esquenes de més de la meitat dels catalans”. Això voldria dir que no ha entès de què anava el tema del bloc. O bé, que ha optat per un “yo he venido a hablar de mi libro”.

Àngels Chacón (PDeCAT) ha tingut un “record per les víctimes i la gent que està patint els efectes de la pandèmia”, ha destacat la feina d’uns professionals de la salut que sovint han treballat sense mitjans i ha recordat que gràcies al seu partit “el personal sanitari té la protecció jurídico-laboral quan contreu al virus”.

Pere Aragonès (Esquerra) ha dit que les eleccions no s'haurien d'haver fet ara, ha donat “escalf” als hospitalitzats, el condol a qui ha perdut un ésser estimat i ha donat suport als professionals de la sanitat. I llavors ha explicat les seves tres idees davant la pandèmia: 1/ anticipació i rastreig, 2/ vacunes i 3/ ajudes, les que no ha donat l'Estat i sí la Generalitat. Ha afegit que mai més retallades en salut ni en serveis socials.

Salvador Illa (PSC) ha donat ànim a qui pateix la COVID (primer cop que ha sortit la paraula) i el condol a qui ha perdut un ésser estimat. Ha dit que la pandèmia ha arribat a Catalunya “després de 10 anys de decadència d'un govern paralitzat i bloquejat que ha dividit la societat catalana i que ha empobrit i desprestigiats les institucions”. I seguidament ha proposat reforçar el sistema sanitari català, garantir la vacunació per poder iniciar la recuperació econòmica i passar de gastar 1.300 euros per persona a 1700.

Jéssica Albiach (En Comú Podem) ha recordat que la majoria de partits presents al debat governen en algun lloc, per tant “seria bo no tirar-nos els trastos pel cap per la gestió de la pandèmia”, ha manifestat que les retallades maten i que les van posar en marxa el govern del PP i el d'Artur Mas i que Esquerra, al govern des del 2015, no les ha revertit. I ha criticat la barreja que hi ha a Catalunya entre sanitat pública, privada, concertada i externalitzada.

Dolors Sabater (CUP) ha començar manifestant la solidaritat amb una família desnonada al Barri Gòtic de BCN i després s'ha queixat de les picabaralles partidistes entre governs. Ha acusat el de l'Estat de “prioritzar els interessos econòmics i polítics abans que les vides” mentre “els autònoms havien de jugar a la loteria”. I repartiment de pulles: “Senyor Aragonès, no podem deixar les residències en mans de Florentinos. I vostè, senyora Albiach, defensa la sanitat pública però farà president al senyor Illa, que en defensa la privatització”.

Alejandro Fernández (PP) ha dit que la gestió de la pandèmia ha estat desastrosa “caos a les residències, incapacitat de formar equips tècnics solvents com el cas de l'Oriol Mitjà i caos al pla de vacunació”. Què ha passat? Que el govern no s'ha dedicat a les persones sinó a la qüestió identitària que no porta enlloc.

Ignacio Garriga (VOX) ens ha col·locat el seu habitual discurs sobre “la màfia separatista”, el govern “socialcomunista” i TV3. I ha estat molt entranyable el moment en que ha dit que esperava que aquest fos l'últim debat celebrat en aquella cadena perquè si guanyen la tancaran. Servidor en aquell moment s'ha preguntat: per què vas a un lloc que detestes i et repugna i que vols tancar?

Laura Borràs (Junts) ha dit que patim una pandèmia, però també una sindèmia. I aquí la majoria d'espectadors han anat corrent a google a veure què volia dir la parauleta. Per tant s'han perdut quan s'ha queixat de la falta de recursos i de l’infrafinançament que pateix Catalunya. També ha promès invertir cinc mil milions “per millorar les carreres professionals i investigar en recerca biomèdica”.

Tot això ha ocupat 18 minuts i 30 segons i ha donat pas al debat. Bé debat... La cosa. Li faig el minut i resultat.

Comuns ha carregat contra Esquerra per la gestió a les residències i ha insistit en demanar una sanitat 100% pública. El PSC ha tornat a explicar les seves propostes de reformes, ha acusat la resta de dir falsedats, els ha renyat i els ha dit “jo no dono lliçons, però tampoc en rebo ni de vostè senyor Garriga ni de vostè senyora Borràs”, com comparant-los, oi? Ha contestat les crítiques del PP a la seva gestió recordant que la sanitat està transferida. El PP ha criticat durament el PSC i ha contestat al seu candidat sobre això de que les autonomies gestionen la sanitat amb un “i llavors, vostè de què era ministre?”. Seguidament li ha etzibat a Illa que és “prepotent i arrogant”. A VOX li ha dit que eren uns populistes que prometen coses impossibles, diuen barbaritats i són uns mentiders. Junts ha defensat la gestió del President Torra, ha carregat contra la gestió del candidat del PSC com a ministre, ha defensat el sistema sanitari mixt català i ha anunciat que si guanyen, el conseller de Salut serà Josep Maria Argimón. Esquerra ha sumat les xifres d'augment de despesa donades al primer torn pel PSC i li ha sortit un import total menor que el gastat l'any passat (el clatellot s'ha sentit fins i tot a casa de Fernando Simón). Ciutadans ha criticat la gestió del govern central i d'Esquerra, li ha reclamat al PSC la xifra real de morts, li ha dit a VOX que són uns populistes i uns negacionistes i a Junts que són la Lliga Nord i ha demanat “una gratificació” pel personal sanitari. El PDeCAT ha proposat tests massius, ajuts de 2.500€ mensuals pels negocis que han de tancar, allargar els ERTOs fins desembre del 21 i un pla de desescalada territorial. La CUP ha demanat que la sanitat privada es posi al servei de la pública, ha denunciat “els problemes estructurals que provoquen desigualtats”, ha repassat els guanys de les empreses de l’IBEX mentre milers de petits negocis han de tancar i ha demanat a la resta de partits “que baixin al carrer a veure la realitat”. I VOX, de cada tres paraules que ha dit, en cinc deia l'expressió “los catalanes”. Això demostraria que al menys el seu candidat sabia on era.

I aquestes són les coses que s'han dit sobre la pandèmia durant aproximadament una hora. I aquest és el temps que han gastat en fer-ho:

TEMPS

Disculpi, perquè no es veu gaire clar, Per tant, ha quedat com el contingut del debat. Ara vostè, pel que ha vist i ha sentit, és qui ha de jutjar si li han resolt dubtes, si li han aportat propostes i si realment li han parlat de la realitat de la COVID. A mi no. I em sap molt de greu.