Recorda el Cas Blanquerna? Pedro Chaparro, vicepresident del partit d'extrem centre Democracia Nacional, va ser condemnat a 3 anys i 11 mesos pels incidents que hi van haver en aquell centre cultural durant els actes oficials de la Diada del 2013. Posteriorment Chaparro va ser condemnat a un any de presó per amenaçar el fotoperiodista Jordi Borràs durant un acte del dia de la Hispanidad. Sumades les dues condemnes ens dóna com a resultat la bonica xifra de 5 anys.

Sap on és ara mateix el senyor Chaparro? Bé, el que sí sabem és que no és a la presó i que potser està aprofitant el Black Friday per comprar-se uns mitjons. O potser està esquiant. O sopant en un restaurant de 674 estrelles Miguelin. En tot cas ho estarà fent on li sembli més convenient perquè, com que aquest ciutadà ha presentat recursos contra les condemnes, la justícia espanyola ha decidit que mentre els resolen, continuï en llibertat.

I recorda el cas dels ERO d’Andalusia, oi? I sap on són els quatre alts càrrecs condemnats únicament per aquesta peça? Doncs potser estan amb el senyor Chaparro comprant-se mitjons d'oferta. O tal vegada estiguin fent les compres nadalenques. Sí, perquè aquests senyors, que són els exconsellers de treball Antonio Fernández i José Antonio Viera i els exdirectors del mateix departament, Francisco Javier Guerrero y José Antonio Viera, passaran el Nadal a casa seva. I els Reis. I el Carnaval. I Setmana Santa. I seguiran en llibertat fins que la condemna sigui ferma. Ah, i això passarà en contra del criteri de la Fiscalia Anticorrupció, que té molt més mèrit. Però no se'n vagi, que ara arriba el millor.

Aquesta setmana hem sabut que el Tribunal de Cuentas, un simpàtic organisme públic amb 700 treballadors, dels quals el 10% són familiars d'alts càrrecs, ha decidit citar el president Carles Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras i 27 càrrecs i excàrrecs del Govern. Per què? Per les despeses de l'1 d'octubre. Li recordo que aquest tribunal tan ple de consanguinitat és el mateix que va embargar casa seva a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel referèndum del 9N.

I vostè creu que aquest tribunal tan entranyable ha citat els càrrecs públics dels cas dels ERO citats anteriorment perquè tornin els 700 milions d'euros que es calcula que van ser defraudats? Doncs miri, no. I vostè creu que aquest Tribunal tan partidari de que la família que treballa unida resta unida ha citat algun dels responsables particulars del cas? Doncs miri, tampoc. Perquè aquest és un altre tema apassionant. Recordem què va dir Alfonso Guerra sobre el mecanisme dels ERO:

Esclar, la pregunta és: ¿On són els llestos que van ser inclosos a les llistes per cobrar irregularment diner públic? On són la tieta i l’avia que mai van treballar en cap de les empreses subvencionades? I, sobretot, la tieta i l’avia han retornat els diners robats? El Tribunal de Comptes (familiars) ha citat algú? Els ha reclamat alguna cosa? O som davant d’una nova prova que certa justícia és més igual pels uns que pels altres i que aquests altres tornen a ser els mateixos de sempre?

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat