Sap aquella jugada del rugbi on l'equip que ataca disposa d'una línia de jugadors situats l'un al costat de l'altre i que avancen tots a la vegada mentre es van passant la pilota des del centre fins a la punta per anar esquivant els defenses rivals? Doncs després de veure les reaccions de diversos sectors econòmics, culturals i de lleure a les mesures anunciades avui pel Govern, he tingut aquesta sensació. La defensa rival era el virus i la pilota eren les excuses.

Les universitats diuen que ells ho han fet bé, que allà no hi ha transmissió de virus, que la culpa és dels altres però que ara estan rebent ells injustament i que no entenen la prohibició de les classes presencials. Els teatres i els cinemes diuen que ells també ho han fet bé, que als seus locals han pres les mesures pertinents i que la culpa també és dels altres. Els de l'esport no professional es queixen perquè els han anul·lat la competició, però no entrenar i que això no té cap sentit. Les discoteques estan molt emprenyades perquè diuen que altres tipus d'establiments de lleure sí que han pogut obrir i en canvi ells no, però és que a més, la setmana passada els van dir que endavant i quan ja ho tenien tot a punt, el Govern es va fer enrere. Els bars i restaurants també afirmen que ells han aplicat els protocols que tocaven i que no entenen com els fan tancar i mentre el transport públic, per exemple, va ple de gent. I altres sectors denuncien que en uns àmbits es fila molt prim, concretament als que els afecten a ells, i que en altres com els escorxadors es fa la vista grossa perquè hi ha pressions, com ja va passar l'agost amb les grans empreses de fruita.

Qui té raó? Doncs crec que tots un miqueta perquè és cert que alguns sectors no han fet les coses gens bé. Ara bé, no tothom té tota la raó perquè no tothom ha fet les coses del tot bé. I en aquest “tothom” també hi som vostè i jo que, segur, no hem tingut un comportament exemplar el 100% de les 24 hores del dia dels set dies de la setmana. I sap per què? Perquè la perfecció no existeix i el risc zero tampoc. Es pot intentar evitar al màxim la transmissió del virus, però sempre quedarà una porta oberta. I el comportament col·lectiu s'acaba formant amb la suma total dels comportaments individuals. I aquí és quan tots tenim culpa, un molts més que altres, però aquí passa com amb els accidents de cotxe, que sempre els tenen els altres.

I si vol ens centrem en l'hostaleria, que és qui ara rebrà més fort i veurem com se'n surt. I qui se'n surt. ¿Tenen la culpa de tot, com sembla que aquestes mesures volen indicar? No. És just que t'aturin l'activitat i tu hagis de seguir pagant lloguer, autònoms, impostos, serveis, etc? Aquest és realment un tema apassionant. Bars i restaurants pagaran justos per pecadors, sí, però això que li ho expliquin al virus, que s'escampa aprofitant, per exemple, festes il·legals a porta tancada en locals sense cap mesura higiènica. O terrasses amb taules massa juntes i on gent que estava a tocar fumava, cridava i compartia plats. Comportaments que els propis gremis han estat denunciant a alguns ajuntaments i que aquests han respost amb el silenci. ¿Tots els propietaris han vigilat el compliment de les normes? No. ¿L'administració ha fet ara les inspeccions i els controls necessaris per fer complir la normativa com va fer en el seu moment per controlar el compliment dels ERTO? No.

Les mesures són dures? Sí. Molts negocis poden haver de tancar definitivament? Sí. Però tinguem clar que no és un caprici o una competició amb Madrid a veure qui ho fa millor perquè Macron ha decretat el toc de queda a Paris i a la resta de grans àrees metropolitanes franceses i altres països estan prenent decisions encara més dures. Països on, potser, ser tan estrictes els treu abans del forat de merda en el que estem xipollejant tots plegats.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat