El president francès, Emmanuel Macron, ha anunciat aquest dimecres un toc de queda a París i en les vuit principals àrees metropolitanes del país, que es troben en estat de màxima alerta per la pandèmia de la Covid-19 davant de l'agreujament de la situació hospitalària en àmplies zones del país.

El toc de queda serà des de les nou del vespre fins les sis del matí i començarà a partir de dissabte vinent, amb una durada inicial de quatre setmanes, ha detallat el president en una entrevista televisiva.

L'objectiu de la mesura és frenar el creixement dels contagis a fi que l'actual ritme passi dels aproximadament 20.000 diaris al nivell de 3.000-5.000, va afegir. Macron ha assegurat que un reconfinament general de la població, com el viscut la passada primavera, "seria desproporcionat", per la qual cosa el toc de queda "és una mesura pertinent".

"No es podrà anar al restaurant després de les 21.00, no es podrà anar a festes a casa dels amics", ha explicat el president, que també ha avançat que hi haurà controls policials i multes per als infractors, igual que un sistema d'autoritzacions per als qui hagin de sortir per treball o motius ineludibles.

Situació molt agreujada

Aquesta intervenció de Macron en horari de màxima audiència televisiva, s'ha produït mentre la situació s'està agreujant en les principals zones metropolitanes de França malgrat mesures restrictives preses en les últimes setmanes, com l'obligatorietat de l'ús local de màscares, el tancament de bars o un protocol més rígid en restaurants.

La situació és especialment seriosa a la regió de París, on l'índex de casos positius és de 320,9 per cada 100.000 habitants i els pacients de Covid-19 ocupen ja el 45% de tots els llits de cures intensives als hospitals, segons dades comunicades avui a Efe per les autoritats sanitàries regionals. A més, el 17% de tots els test realitzats a la regió parisenca en l'últim dia van donar resultat positiu.

Macron ha recalcat que als hospitals s'han ajornat operacions quirúrgiques per a assegurar que hi havia llits de vigilància intensiva per als pacients de coronavirus, però "ja no tenim llits de reserva. Per això hem de prendre mesures més estrictes".

A més de la regió de París, les altres àrees metropolitanes amb toc de queda seran Marsella-Aix en Provence, Lió, LillaGrenoble, Montpeller, TolosaRouen i Saint Etienne.

La pandèmia ha causat ja 33.000 morts a França, segons les últimes xifres oficials disponibles.