Sí, l'Abadia de Montserrat ha estat molt valenta encarregant un informe extern i independent​ per escatir si dos membres de la seva congregació van abusar de diversos menors. I ha estat molt valenta assumint-ne les conclusions sense cap excusa ni justificació.

Sí, l'abat de Montserrat ha estat molt encertat demanant perdó pels abusos tant als escoltes com als escolans i per haver fallat en els controls, cosa que altres congregacions i estaments religiosos ni han fet ni faran mai.

És d'agrair que l'actual cúpula del monestir afronti de cara els fets i que n'assumeixi la culpa tot i que van succeir quan ells no tenien cap responsabilitat jeràrquica a la comunitat. I ja era hora que l'actual pare abat hagi qualificat la persona que a l'informe s'identifica com a “G. Andreu M. Soler” com “un depredador sexual i un pederasta”. Ja tocava començar a dir les coses pel seu nom.

Tanta transparència és positiva perquè potser serveix perquè totes les víctimes, i no només les 8 que han aparegut ara, tinguin la sensació de suport i d'escalf necessària per atrevir-se a afrontar una situació que els angoixa des de fa anys i per poder superar-la.

És molt positiu que l'abadia no intenti justificar tot el que va passar amb eufemismes i frases buides, que reconegui públicament els fets i que en tot moment utilitzi un llenguatge directe, cru i clar.  

I està molt bé que Montserrat hagi anunciat que a partir d'ara se sotmetrà a un protocol específic de detecció d'abusos sexuals a menors. I que aquest protocol funcioni de veritat.

Ara bé...

Pel que fa a l'interior de la comunitat, ningú en sabia res de tot això? Pretenen que ens creiem que un depredador sexual va estar abusant durant 28 anys (del 1972 al 2000) d'una xifra de menors que possiblement mai sabrem i ningú en va sospitar res? Sí, de veritat? I n'estan segurs que a partir d'ara s'acabarà aquest silenci còmplice que fa segles que dura al si de l'església? Per què demà les coses començaran a ser diferents? Què canviarà en la mentalitat dels abusadors i, sobretot, en la dels que veuen i callen?

I dues qüestions internes, però que afecten tota la comunitat religiosa:

1/ Quan als anys 60 l'abat Cassià Maria Just va descobrir el cas de l'altre abusador, identificat com a V.T.M en l'informe que ha estat fet públic ara, i va decidir expulsar-lo del monestir, això va ser tot? És a dir, la justícia no té a dir d'un pederasta si aquest pertany a la l'església. Per què a un abusador de menors que és capellà o monjo no se li aplica la llei dels homes, a part d'aquesta llei divina que és una miqueta millorable?

I 2/ A l'informe es parla de l'existència “d'una rumorologia sobre el cas” d'Andreu M. Soler. Què passa al sí de l'església que sempre que topem amb un cas com aquest acabem sabent que se sabia però que s'ha tapat? Què pensa fer l'església; tota perquè casos n'hi ha a Montserrat, Irlanda, EUA, Alemanya o Xile; per acabar amb aquesta situació? ¿Quan reconeixerà obertament que no són casos aïllats sinó que és una causa general i prendrà les mesures que calguin perquè els responsables ho paguin i, sobretot, per començar a construir un nou futur? Si això ha passat, passa i passarà dins de l'església és per alguna cosa. La valentia de segons quins informes està molt bé, però potser han de canviar moltes coses i molt profundes per eradicar-ho.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat