Ja ho he escrit fa unes hores: el segon "no" dels deu diputats de la CUP al candidat de Junts pel Sí a la presidència de la Generalitat ha causat una profunda irritació entre els seus 62 diputats però en canvi la sensació ambiental és que no és tan lluny un acord de les dues formacions per a la investidura. Pot sonar contradictori però potser no ho és tant. La CUP necessitava completar les dues primeres investidures sent absolutament fidel al seu compromís de no votar Artur Mas. Ja han portat la investidura del president a una situació inèdita en els més de 35 anys del Parlament restaurat. Tanmateix, en les últimes hores, Mas s'ha apropat a les seves propostes de presidència coral i examen de la Cambra catalana sobre el compliment dels acords el mes de juliol, mitjançant una moció de confiança. La CUP ho ha valorat de manera positiva però insuficient.

Les cartes continuen a sobre de la taula. Mas no està mort (des del 2012 es repeteix aquesta cançó i la llista dels seus adversaris caiguts no cabria en aquest article) encara que la negociació no li està sortint gratis i molt de convergent de tota la vida està una mica més que nerviós. Encara que no hi ha una espasa de Dàmocles immediata al calendari, aquesta situació no dóna marge més enllà de dos o tres setmanes.

Entre altres coses, perquè els homes de negre del Tribunal Constitucional (en aquest cas, els secretaris judicials del TSJC) ja han lliurat a 21 autoritats catalanes citades explícitament en el text de l'acord dels magistrats l'advertència que la resolució aprovada dilluns pel Parlament està suspesa. I que està terminantment prohibit activar cap procés administratiu per executar-la. La notificació recau sobre els principals responsables del Parlament i de la Generalitat amb l'advertiment d'incórrer en un delicte penal i la immediata inhabilitació en les seves funcions. Així, no sembla raonable que es mantingui per molt de temps un govern en funcions en una situació de crisi institucional tan greu que fins i tot ha forçat la intervenció pública del rei Felip VI assegurant que "la Constitució prevaldrà, que ningú no ho dubti".

Totes les peces del complicat trencaclosques català comencen a estar a sobre de la taula. Mentrestant, mitjans internacionals com el Financial Times o l'agència Bloomberg critiquen la resolució del Parlament però també demanen a l'Estat espanyol que pacti un referèndum sobre la independència. Autèntica pedra angular que permetria dilucidar a les urnes la voluntat majoritària dels catalans.