"L'aleteig d'una papallona pot provocar un huracà a l'altra punta del món"

L'efecte papallona

 

La majoria de vegades, entre bastidors passen més coses que davant dels focus. També en la justícia. No dubto que per aquest motiu el Partit Popular ha estat regidor d'escena durant tots aquests anys per aconseguir que els tramoistes no els fossin hostils. I ho van aconseguir. Ara continuen passant coses darrere del teló. Els focus i el directe del Tribunal Suprem ens podrien despistar, com si no hi hagués altres moviments tel·lúrics que poden afectar el desenvolupament dels esdeveniments.

Per això he de explicar-los que un efecte papallona ha afectat l'enjudiciament del major Trapero i la resta de mossos a l'Audiència Nacional. Una magistrada d'aquest tribunal indignada per la capriciosa manera de valorar els mèrits del CGPJ per aconseguir que l'inefable magistrat Enrique López arribés on havia d'arribar, provocarà ara un desplaçament que canvia la composició del tribunal que els ha de jutjar i deixa el camí lliure per a algunes jugades que no és arriscat pensar que ja es preveien. Al cap i a la fi, fins al moment, a Trapero i la resta els havia de jutjar Concepción Espejel ―coneguda mundialment com "Querida Concha" per la seva relació amb Cospedal― i dos magistrats de Jutges per a la Democràcia, de clara trajectòria progressista i de defensa dels drets fonamentals. Però això, a hores d'ara, ha quedat en suspens i el recanvi pot ser una bomba.

Ara els ho explicaré, tot i que ja els aviso que la tramoia produeix efectes bonics però és de mecànica complexa. La magistrada Manuela Fernández Prado va veure amb indignació com Lesmes donava el lloc de magistrat de la Sala d'Apel·lacions a Enrique López apel·lant a un "curset" on-line d'especialitat penal que va fer quan era jutge a Lleó. Fernández Prado va ser un dels 25 pesos pesants del dret penal que van superar les dures proves que el mateix CGPJ va fer el 2011, encara que després van ser anul·lades per un defecte de convocatòria. Així que va decidir no quedar-se quieta i recórrer davant de la Sala Tercera del Tribunal Suprem el nomenament de López. La Sala li ha donat la raó. Ha dit que no es pot valorar els del curset i no els del cursàs i que, per tant, entre els peticionaris que tenen ambdues coses es nomeni els més antics. La Comissió Permanent del CGPJ no tindrà més remei que desnomenar els que va posar i nomenar al seu lloc Manuela Fernández Prado i Ángel Hurtado.

No oblidem que el resultat del judici a l'Audiència Nacional podria debilitar la sentència del Tribunal Suprem de cara als recursos en el Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu de Drets Humans

Ja tenim el motiu pel qual el tribunal que jutjarà Trapero es quedarà ben aviat sense un dels seus membres. Qui ocuparà el lloc de Fernández Prado? Doncs encara no es pot saber del cert, però resulta que l'ombra d'Enrique López ara sobrevola la seva cadira. Si Enrique López entrés per Manuela Fernández, la solitud d'Espejel esdevindria majoria. L'amiga de Cospedal i el magistrat al qual el Partit Popular ha fet més favors professionals i pel qual ha desafiat més vegades totes les normes existents. Fins i tot el va posar al Tribunal Constitucional amb la seva edat i sense mèrits! Una pena que conduir per la Castellana amb força copes de més li fes perdre el lloc i li creés uns antecedents penals.

No és tan difícil concebre aquesta maniobra. No oblidem que el resultat del judici a l'Audiència Nacional podria debilitar la sentència del Tribunal Suprem de cara als recursos en el Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu de Drets Humans. A veure què passa si resulta que els Mossos no es van rebel·lar, en què es basaria llavors l'estructura dissenyada per la fiscalia al Tribunal Suprem? Deia que la maniobra passa pel fet que cal ressituar els desnomenats a l'Audiència Nacional. A les seves cadires no hi poden tornar perquè van sortir a concurs i ara tenen unes noves natges a sobre. El més normal és que quedin en una situació d'adscripció a la Sala i, en aquest cas, és la presidenta Espejel ―presidenta de la Sala i del tribunal que jutjarà Trapero― la que els ha de buscar lloc. Aquest lloc per López bé podria ser la seva pròpia secció i, a més, aquest hauria d'ocupar la segona plaça que quedés lliure. O sigui, que per fas o per nefas, no és gens complicat que Enrique López passi a ocupar el lloc de Manuela Fernández i a formar sala per ella. Si això passés, el progressista Ramón Sáez, que és el ponent de la sentència, quedaria en minoria.

Mentre continua la funció, no perdem de vista el que succeeix entre bastidors. Ells no ho fan. Ni tampoc el que s'escenifica fora. Les eleccions de diumenge mostraran el nou mapa parlamentari i és un gran error oblidar que el CGPJ es va quedar sense renovar després de la imperícia obscena del PP de Casado. Marchena pot ser molt de la pàtria, però, sobretot, és molt de la seva ambició i ell el que de veritat vol és presidir el Poder Judicial. S'obre el teló.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat