A Pedro Sánchez li vas dir que no et tancaves a la subcomissió parlamentària que vol crear per discutir sobre la modernització de l'Estat i la reforma del model territorial. Aquesta mateixa setmana, ni més ni menys que des de la solemnitat del Congrés, ens vas dir a tots que estàs disposat a parlar de la reforma constitucional quan passi el conflicte del referèndum. Molts s'agafen a aquestes frases buides i a educats llocs comuns que sempre deixes anar des de fa anys quan et pregunten sobre aquestes qüestions; uns volen veure una notícia, d'altres una nova disposició al diàleg, però tu i jo, Mariano, sabem el que hi ha de veritat.

Ni hi ha notícia, perquè és el titular de sempre, ni hi ha nova estratègia, perquè també és la de sempre: deixar que els altres parlin del que vulguin i com vulguin per al final dir-los que no perquè ara tampoc és el moment i utilitzar en contra seu fins a la sacietat tot el que puguin haver dit.

Pel PP, mai no estem en el moment oportú per parlar d'Espanya, la sobirania, la reforma constitucional o el model territorial

No els enganyis més, Mariano. Ja que has aconseguit convèncer a mig Espanya i a mig Congrés que han d'assumir de manera solidària el desastre de l'estropellament causat a Catalunya per una estratègia que vas dissenyar en exclusiva i que només ha tingut per objectiu beneficiar el teu partit, almenys sigues honest i no els donis falses esperances.

Si alguna cosa hem après durant aquests anys és que, pel PP, mai no estem en el moment oportú per parlar d'Espanya, la sobirania, la reforma constitucional o el model territorial. La raó és de pura supervivència: la unitat de la fragmentada dreta espanyola que inicia la Transició s'ha construït treballosament sobre la defensa intransigent de la seva idea unitarista i centralitzada d'Espanya i la recerca de la polarització contra els nacionalismes.

No és que Rajoy no vulgui parlar de la sobirania o la reforma constitucional, és que no pot perquè llavors ja no seria un problema per a tothom, seria un problema només per al PP

El PP ha aconseguit el monopoli de la dreta des de la demonització del nacionalisme i els governs nacionalistes i des del compromís d'utilitzar l'Estat de l'autonomia com el límit que no permetrà mai que es traspassi. Qualsevol canvi d'estratègia o revisió de l'ortodòxia, condueix inexorablement a una crisi i a un cisma en el Partit Popular.

No és que Rajoy no vulgui parlar de la sobirania o la reforma constitucional, és que no pot perquè llavors ja no seria un problema per a tothom, seria un problema només per al PP. El que per a molts de nosaltres pot suposar la solució, per a Rajoy només significa més problemes.