Com bé saben tots els pares i mares del nostre país, un dels elements més importants a l'hora de tenir un nen és la cadira infantil del cotxe. I és que, a diferència del que passa amb els adults o amb els nens i la de certes edats, els nens i nenes petits han de tenir la seva pròpia cadira infantil, un element molt important quant a la seguretat als cotxes.

En aquest sentit, com sol passar també amb tota mena de productes i també amb els productes infantils, es poden trobar cadires de cotxe al mercat de tota mena de preu i tota mena de disseny, encara que, com és també costum, les més barates no és que siguin precisament la millor recomanació, i menys en un tema tan delicat com és el de la seguretat dels més petits de la casa.

És per això que la Direcció General de Trànsit s'ha fet eco d'una anàlisi en la qual s'han realitzat un estudi sobre 20 cadires infantils que hi ha al mercat i les ha qualificat per veure, sobretot, quins són les més problemàtiques i quin és han de ser evitats per part dels consumidors.

Les 5 cadires que la DGT no recomana

D'entre totes les cadires analitzades, quatre d'elles són les que han obtingut menor puntuació. No són d'altres que les Besafre Stretch B i Avionaut Sky 2.0, en els dos casos cadires amb homologació fins als 7 anys, la Jané Concord iKonic R, en aquest cas fins als 4 anys, i la Recaro Salia 125 Kid, que en el seu cas és es pot utilitzar amb nens d'entre 1 i 7 anys.

Tanmateix, la que pitjor resultat ha obtingut no és altra que la Besafe iZi Twist M, una cadira en la qual s'ha detectat que el material de la funda de la cadira està contaminat amb naftalina, la qual cosa ha provocat que sigui l'única cadira qualificada amb una estrella, la pitjor puntuació.

D'altra banda, des de la DGT apunten que cap fabricant europeu no pot fabricar cadires infantils sota la normativa R44, una normativa que va deixar d'estar vigent el 2013, on es va aprovar la ni poden importar-se cadires d'aquest tipus a la Unió Europea. Si bé això no significa que no es pugui circular amb una cadira R44 des d'aleshores, la DGT recomana actualitzar-se a la nova normativa, la R129, per garantir un índex més gran de seguretat en aquest element fonamental i obligatori a l'hora de portar nens i nenes petits al cotxe.