Segona sortida del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, del país. El passat mes de desembre el dirigent ucraïnès va visitar els Estats Units i va reunir-se amb el seu homòleg nord-americà, Joe Biden. Aquesta nova sortida, Zelenski aprofitarà per visitar el Regne Unit i també Brussel·les. Al Regne Unit, té previst reunir-se amb el primer ministre britànic, Rishi Sunak, i dirigir-se al Parlament. Així ha informat la residència oficial de Downing Street.

Els dos líders abordaran el suport del Regne Unit a Ucraïna, assenyala un comunicat oficial. El Regne Unit ajuda Ucraïna amb el lliurament d'equip militar i també en la capacitació dels seus pilots d'avions de combat i infants de marina. Així, segons fonts oficials, el primer ministre oferirà a més el suport del Regne Unit als plans del president Zelenski per treballar per una pau justa i duradora a Ucraïna.

Com a part de les converses d'aquest dimecres, Sunak oferirà reforçar l'oferta d'entrenament del Regne Unit per a les tropes ucraïneses per garantir la defensa d'Ucraïna. Aquest entrenament permetrà que els pilots puguin fer servir avions de combat sofisticats de l'OTAN en el futur, afegeix la nota. Com a part d'aquesta capacitació a llarg termini, el Regne Unit treballarà amb Ucraïna i els aliats per coordinar el suport col·lectiu destinat a satisfer les necessitats defensives d'Ucraïna, precisa la nota de Downing Street. Aquesta capacitació se sumarà a l'actual programa d'entrenament de reclutes que es fa al Regne Unit, que ha permès que 10.000 soldats ucraïnesos estiguin preparats per a la batalla.

La visita arriba després de l'enviament militar a Ucraïna

La setmana passada, militars ucraïnesos van arribar al Regne Unit per aprendre a dirigir els tancs Challenger 2, després que el primer ministre donés llum verda a l'enviament d'aquests vehicles. "La visita del president Zelenski al Regne Unit és un testimoni del coratge, la determinació i la lluita del seu país, i un testimoni de l'amistat infrangible entre els nostres dos països", ha destacat Sunak al comunicat. "Des del 2014, el Regne Unit ha brindat capacitació vital a les forces ucraïneses, en permetre'ls defensar el seu país, protegir la seva sobirania i lluitar pel seu territori", ha afegit.

"Estic orgullós que avui ampliarem aquest entrenament de soldats, infants de marina i pilots d'avions de combat, assegurant que Ucraïna tingui un exèrcit capaç de defensar els seus interessos en el futur", ha insistit. El Regne Unit espera anunciar aquest mateix dimecres més sancions en resposta al continu bombardeig d'Ucraïna per part de Rússia.

La UE es prepara per rebre Zelenski dijous

Brussel·les està llesta per rebre Zelenski aquest dijous. Serà la primera visita a la capital des que va començar la guerra. La seguretat i l'alt risc impedeixen donar per fet la visita, però d'alguna manera o altra ja se l'espera. Malgrat tot, l'última confirmació oficial està subjecta a l'últim moment. Zelenski té una invitació permanentment oberta a reunir-se amb els líders europeus. 

S'espera que aquest dijous, doncs, el mandatari ucraïnès parli davant dels eurodiputats en una sessió especial del Parlament Europeu. Després, es dirigirà fins al Consell, on els líders de la UE celebraran una cimera extraordinària.

 

Imatge principal: el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, envoltat pel president del Consell Europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen / Efe