Màxima seguretat per rebre Volodímir Zelenski. El president d'Ucraïna ha arribat aquest dissabte a Roma, on tindrà tres cites d'alt nivell amb el papa Francesc, el seu homòleg d'Itàlia, Sergio Matarella, i la primera ministra del país, Giorgia Meloni. La capital s'ha preparat de dalt a baix per la visita del mandatari ucraïnès, i no ha escatimat recursos a l'hora de garantir que no hi hagi incidents: les forces de seguretat han extremat al màxim les mesures de seguretat amb mil agents desplegats, una zona d'exclusió aèria i diversos equips de franctiradors situats entorn del recorregut que farà Zelenski. Durant la jornada, s'espera que també es trobi amb refugiats ucraïnesos a Itàlia que volen saludar-lo.

El president ha arribat a l'aeroport de Ciampino, on ha estat rebut pel ministre d'Exteriors i vicepresident del govern, Antonio Tajani. En una piulada, l'italià ha compartit una imatge de l'instant per donar-li la benvinguda. "Renovem el nostre compromís al costat del poble ucraïnès, en defensa de la llibertat i la democràcia", ha afirmat. Per la seva banda, Zelenski també ha fet una piulada a Twitter, explicant la seva apretada agenda a la capital italiana i remarcant que aquesta és "una important visita per aconseguir la victòria d'Ucraïna" sobre Rússia.

Les reunions començaran al palau del Quirinale, seu de la presidència de la República, on es trobarà amb Mattarella, abans de dirigir-se al palau Chigi per reunir-se amb Meloni. Finalment, Zelenski acudirà al Vaticà per ser rebut pel papa Francesc en una reunió que la Santa Seu considera de caràcter privat, de manera que s'espera que se'n sàpiga poc sobre el seu contingut. Aquesta darrera reunió es produirà enmig de la missió de pau vaticana per a Ucraïna anunciada pel pontífex, de la qual no s'han revelat més detalls.

Aquest dissabte al matí, el papa ha dit davant dels nous ambaixadors acreditats al país cristià que la "neutralitat" de la Santa Seu permet "contribuir millor a la resolució de conflictes". "La Santa Seu, d'acord amb la seva pròpia naturalesa i la seva missió particular, es compromet a protegir la dignitat inviolable de tota persona, a promoure el bé comú i a promoure la fraternitat humana entre tots els pobles", ha afirmat. També ha explicat que "aquests esforços, que no impliquen la persecució de fins polítics, comercials o militars, s'aconsegueixen mitjançant l'exercici de la neutralitat positiva". Unes paraules que no es refereixen exclusivament al conflicte a Ucraïna, sinó que també a indrets com el Sudan, la República Democràtica del Congo, Myanmar, el Líban i Palestina, si bé també ha subratllat la guerra ucraïnesa, "que ha portat patiments i morts indicibles".