El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, no podrà parlar durant la final del concurs Eurovision Song Contest, que se celebra aquest dissabte i on Ucraïna, com a guanyadora de l'edició de l'any passat, és coorganitzadora juntament amb el Regne Unit, que va quedar en segon lloc. Ho ha comunicat la Unió Europea de Radiodifusió, organitzadora del certamen retransmès per tota Europa i en nombrosos països de la resta del món, que a través d'un comunicat ha recordat que "Eurovisió és un programa d'entreteniment internacional que respon a unes estrictes normes i principis establerts des de la seva creació".

Com a part d'aquestes normes, han explicat, es prohibeix realitzar comentaris polítics o d'índole similar, per la qual cosa han rebutjat la petició del president d'Ucraïna, que encara que consideren que té "intencions admirables", no es correspon amb les regles de l'organització.

Ucraïna va obtenir una victòria aclaparant —especialment pel vot del públic— en l'edició de 2022 del concurs europeu, celebrada poc més de dos mesos després de l'inici de la guerra. Com a segon país en la classificació, el Regne Unit es va oferir voluntari per organitzar el concurs al seu territori, donada la continuació del conflicte a Ucraïna. Ja s'han celebrat dos semifinals a la ciutat de Liverpool, en les quals s'han deixat veure nombrosos homenatges a Ucraïna i els seus ciutadans, amb actuacions d'artistes d'aquest país i esments constants a la solidaritat i unió a través de la música, sense arribar a esmentar directament cap tema polític, com a marca la regulació de la Unió Europea de Radiodifusió.

Ucraïna necessita més temps

Precisament aquest dijous, el president d'Ucraïna va afirmar que les seves forces necessiten "més temps" per llençar una contraofensiva contra l'ocupació russa. El líder ucraïnès va assegurar que les tropes, algunes de les quals han estat entrenades per països de l'OTAN, estan "preparades", però assenyala que l'exèrcit espera ajuda militar i encara necessiten recursos, com vehicles blindats. En una entrevista per a la BBC, Zelenski va explicar que espera que l'atac ucraïnès sigui "decisiu a la guerra" i "una prova" que mostri que l'equipament i les armes que ha rebut Ucraïna dels països d'Occident "poden generar avenços significatius en el conflicte". 

Segons el president ucraïnès, amb els recursos amb els quals disposa actualment l'exèrcit d'Ucraïna ja podrien "seguir endavant i tenir èxit", però "perdent molta gent", per això, va indicar Zelenski, han d'esperar: "encara necessitem una mica més de temps". Ara mateix, les forces russes han ocupat territori fins a Lugansk Donetsk a l'est i fins a Zaporíjia Kherson al sud d'Ucraïna. En total, les tropes d'ocupació han establert un front de 1.450 kilòmetres de llarg.