​ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha enregistrat un vídeo al barri on està situada la seu del Govern amb el seu equip de ministres per demostrar que encara continuen a Kíev. Al vídeo, difós a través del canal de Telegram del màxim mandatari ucraïnès, els ministres i el president exclamen "glòria a Ucraïna". En el vídeo es pot apreciar com al president ucraïnès l'acompanyen el primer ministre, Denys Shmyhal, l'assessor de la Presidència ucraïnesa, Mikhaïl Podoliak, el cap de l'oficina del president, Andriy Yermak, i el líder de la fracció parlamentària “El Servidor del Poble” David Arahamiya. "Estem tots aquí, el nostre exèrcit està aquí, la ciutadania està aquí. Estem tots aquí, defensant la nostra independència, el nostre país, i així seguirà sent. Glòria als nostres defensors, glòria a les nostres defensores. Glòria a Ucraïna!".

Certament, l'avenç de l'exèrcit rus està sent molt ràpid. Com un llampec, les forces armades russes s'han estès arreu del territori ucraïnès fins a arribar a la capital. A hores d'ara, només els falta arribar al centre de la ciutat. Així, segons fonts nord-americanes, aquesta matinada els soldats russos estaven a pocs quilòmetres de la capital ucraïnesa, a menys de 30. I el govern ucraïnès ja ha confirmat que els tancs russos han entrat a Kíev. Concretament, el diari britànic The Guardian ha confirmat que els tancs de l'exèrcit rus ja circulen per alguns barris de la ciutat. Mentrestant, Ucraïna ha demanat a la seva població que resisteixi, i s'ha obert a considerar no entrar a l'OTAN. 

 

Rússia ha obert la porta del diàleg a condició que Ucraïna es rendeixi. El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha afirmat aquest divendres que Rússia està disposada a tornar a la diplomàcia si l'exèrcit d'Ucraïna entrega les armes. “Estem disposats a negociar", ha assegurat en una trobada amb els responsables de política exterior dels dos enclavaments prorussos del Donbass, a l'est d'Ucraïna. Ara bé, els russos estan disposats a dialogar a condició que els militars ucraïnesos responguin a la crida dr Lavrov. "Estem disposats a negociar. Sempre que els militars ucraïnesos responguin a la crida del nostre president, cessin la resistència i deposin les armes", ha indicat el dirigent rus d'Exteriors. Val a dir, però, que al mateix temps què Lavrov feia aquestes declaracions, grups militars russos entraven al districte d'Obolón, al nord-oest de Kíev.

L'OTAN respon a Rússia

L'OTAN ha apostat per desplegar per primer cop les forces de resposta ràpida, amb l'objectiu de reforçar la defensa dels aliats en plena ofensiva russa a Ucraïna. Després d'una reunió telemàtica dels líders aliats, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha anunciat una resposta militar per terra, mar i aire. Concretament, les unitats de resposta ràpida estan formades per uns 40.000 efectius amb capacitat per operar en un període de cinc dies i durant un màxim de 30. De fet, tot just un mes enrere, els Estats Units ja van anunciar que preparaven 8.500 soldats per facilitar una possible posada en marxa de les forces d'actuació ràpida de l'OTAN. Val a dir que, en aquest exèrcit s'hi agrupen les brigades internacionals de la força conjunta de molt alta disponibilitat. Es tracta d'un exèrcit de milers d'efectius que tindrien el suport de forces aèries, navals i d'operacions especials, i podrien actuar d'urgència per fer front a crisis militars.