"Màrinka és un poble fantasma a la província de Donetsk d'Ucraïna, el centre administratiu de la comunitat urbana de Màrinka, l'antic centre del districte liquidat de Màrinka. Màrinka es troba a la part central de la regió, al riu Osykova (un afluent del Vovchaya, la conca del Dnipro). Durant la invasió a gran escala d'Ucraïna, la ciutat va ser completament destruïda per l'exèrcit rus". Aquesta és l'entrada de la Viquipèdia sobre la ciutat ucraïnesa després que les tropes russes la destrossessin completament. Altres entrades, que circulen per les xarxes, constaten que "va ser una ciutat".

La ciutat ja forma part d'algunes de les localitats més castigades per la guerra. Gairebé només en queda runa. Es troba just en una zona on el control del territori es divideix aproximadament entre el control rus i l'ucraïnès. De fet, la línia de front i combats passa pel poc que en queda d'aquesta ciutat. 

Amb motiu del primer aniversari de la invasió de la ciutat a gran escala, el passat 24 de febrer, l'agència de notícies The Associated Press, va aconseguir gravar unes imatges des d'un dron que recullen la destrossa d'aquesta ciutat i mostren també combats particularment intensos. En les imatges es pot veure que la guerra no ha deixat ni un sol edifici dempeus en aquesta ciutat. Molts gairebé ni es reconeixen. Les explosions i les batalles han convertit també els arbres de la ciutat en només trossos de fusta.

Màrinka, ciutat castigada pels combats

Durant la guerra a l'est d'Ucraïna que va començar el 2014, Màrinka va ser durament castigada. El primer gran combat va a la ciutat va tenir lloc l'any 2014 mateix, però també n'hi va haver el 2015. El 26 de gener del 2015, un cotxe amb un atacant suïcida va explotar en un dels punts de control. Un soldat va morir i dos més van quedar greument ferits. A principis de juny del 2015, es va tenir lloc en aquesta localitat una batalla ferotge. Segons un periodista de la BBC, l'enfrontament ha estat un dels més importants des que es van firmar els acords de Minsk 2.

Durant la invasió a gran escala, que va començar el 24 de febrer del 2022, l'exèrcit rus va avançar fins a aquesta localitat el 22 de març. El 20 d'abril, Ucraïna va fer retrocedir a l'enemic de la ciutat. En un municipi on, segons dades del 2020, hi vivien 9.376 persones, actualment, no hi queden civils a la ciutat, només hi ha personal militar. Les imatges que arriben d'aquesta localitat són esfereïdores.

El mes de desembre passat, es va saber que tres quartes parts de la ciutat estan ocupades per l'exèrcit de la Federació Russa. Durant nou mesos de guerra, doncs, els russos van aconseguir avançar només uns quants quilòmetres en aquesta ciutat. Els vídeos publicats, doncs, demostren que només queden runes d'aquesta localitat. 

Bakhmut podria convertir-se en Màrinka

Bakhmut, actual epicentre de durs combats entre l'exèrcit ucraïnès i el rus, es troba només a dues hores i mitja en cotxe, concretament a 124 quilòmetres de distància. Les imatges que arriben de la ciutat, també mostren edificis derruïts i una ciutat destrossada. Després de més de 7 mesos d'intensos combats a la ciutat, podria disputar-se una batalla final per una ciutat que un dia va ser epicentre industrial i avui són edificis castigats per bombes i míssils. Les tropes ucraïneses estan convidant a les poques famílies que es resisteixen a marxar a abandonar la ciutat. 

La violència incessant que ha patit Bakhmut les últimes setmanes, després de set mesos d'esforços russos per capturar la ciutat, només s'ha intensificat els últims dies quan les tropes russes i també el grup de mercenaris Wagner ha intentat per tots els mitjans possibles encerclar la ciutat. 

 

 

Imatge principal: soldats ucraïnesos caminen per la localitat de Màrinka / Europa Press