La xifra de morts pels terratrèmols que es van produir a Turquia i Síria el passat dilluns ha superat els 24.000 aquest dissabte, segons Reuters, dels quals més de 20.000 s'han comptabilitzat a Turquia i uns 4.000 a Síria. Ambdós països sumen més de 80.000 ferits. L'Autoritat de Gestió de Desastres i Emergències (AFAD), dependent del Ministeri de l'Interior turc, ha publicat una actualització al seu perfil oficial de Twitter sobre la situació actual al territori afectat i les conseqüències del sisme. Ha explicat que fins al moment s'han produït un total de 1.330 terratrèmols, que han deixat 24.000 morts, 80.000 ferits i 30.360 evacuats. Quant a Síria, segons les dades conjuntes de les autoritats i dels rebels, fins ara hi ha més de 4.000 morts i més de 5.200 ferits al país, però s'espera que les xifres augmentin perquè calculen que encara hi ha centenars de famílies entre les runes. 

En concret, les zones de Síria controlades per les autoritats, que inclouen les províncies d'Alep, Hama, Latakia, Tartús i les zones d'Idlib, han registrat 1.262 morts i 2.285 ferits, segons dades del Ministeri de Sanitat sirià recollides per l'agència estatal siriana de notícies SANA. En les zones controlades pels rebels a les províncies d'Idlib i Alep s'han registrat més de 1.970 morts i 2.950 ferits, segons la Defensa civil de Síria. A més dels danys estructurals i les pèrdues humanes, el terratrèmol també ha causat interrupcions en els serveis de transport, comunicacions i subministraments d'aigua i electricitat. Les organitzacions humanitàries estan treballant per proporcionar ajuda als damnificats, però la gran magnitud de la tragèdia significa que la tasca és colossal.

El govern turc ha anunciat plans per construir més de 20.000 cases per als afectats per aquesta catàstrofe, així com han establert una sèrie de fons d'ajuda per als afectats i les seves famílies. Els organismes internacionals també han ofert ajuda per ajudar a pal·liar les conseqüències d'aquest desastre. Les tasques de rescat i assistència encara continuen, tot i que cada cop hi ha menys opcions de trobar supervivents entre les runes, mentre el món es prepara per ajudar els afectats per aquesta tragèdia. El terratrèmol de Turquia i Síria també ha posat en relleu la importància de la preparació per a desastres naturals, així com la necessitat d'una resposta ràpida i eficaç per part de la comunitat internacional en aquestes situacions.

Cada cop més difícil rescatar persones vives 

A mesura que van passant les hores, aquesta mena de troballes es tornen més difícils, per no dir impossibles. Segons l'últim balanç de les autoritats turques, sense tenir en compte els morts a Síria, la xifra total de víctimes supera les 18.000, a les que se li ha de sumar 72.242 ferits. Amb tot, s'estima que encara hi queden milers de persones desaparegudes, motiu pel qual el balanç encara ha de créixer. A Turquia, 120.000 persones participen en les tasques de recerca i rescat mentre el president del país, Recep Tayyip Erdogan, ha anunciat que les cases que s'han esfondrat es reconstruiran en un any.