La Comissió Europea liderada per Ursula von der Leyen ha salvat aquest dijous una moció de censura al Parlament Europeu, que han secundat 175 diputats enfront del rebuig de 360 i 18 abstencions. La iniciativa, impulsada per l'eurodiputat ultranacionalista romanès Gheorghe Piperea i recolzada inicialment per gairebé 80 diputats de l'espectre de l'extrema dreta, ha quedat així lluny del suport de dos terços de l'hemicicle que necessitava per a tirar endavant.
Tot i que encara no se sap amb exactitud què ha votat cada eurodiputat a títol individual, els grups popular, socialdemòcrata i liberal havien indicat als seus membres que votessin en contra de la moció de censura. També s’esperava que bona part dels Verds i aproximadament dos terços dels Conservadors i Reformistes Europeus —especialment el sector italià vinculat al partit de Giorgia Meloni— rebutgessin la iniciativa. Durant els darrers dies, socialistes i liberals havien valorat la possibilitat d’abstenir-se com a mostra simbòlica de rebuig a la col·laboració entre el Partit Popular Europeu (família política d’Ursula von der Leyen) i l’extrema dreta durant aquest primer any de legislatura. Tot i això, una abstenció no hauria alterat l’orientació final del vot.
Finalment, tots dos grups han arribat a un acord amb Von der Leyen per obtenir una sèrie de compromisos, especialment de cara al pròxim pressupost plurianual de la UE: els socialdemòcrates afirmen haver garantit la continuïtat del Fons Social Europeu, mentre que els liberals celebren haver enfortit la condició que vincula el desemborsament dels fons europeus amb el respecte als valors democràtics de la Unió.
Per altra banda, ja s’havia anunciat que votarien a favor de la moció els grups d’ultradreta Patriotes per Europa i Europa de les Nacions Soberanes, així com un terç dels eurodiputats ultraconservadors —com els polonesos de Llei i Justícia— i una part important dels no adscrits a cap grup parlamentari. Mentrestant, l’Esquerra i una part dels Verds (on s’inclouen diputats de BNG, Compromís, ERC i Comuns) havien decidit no participar en la votació com a forma de protesta.
Un fons per a atreure capital privat a la reconstrucció d'Ucraïna
Just una hora abans del vot a l'Eurocambra sobre la moció de censura contra ella, que ha fracassat, la presidenta de la Comissió Europea havia anunciat la creació d'un fons europeu que utilitzarà recursos públics per a atreure inversions privades a la reconstrucció d'Ucraïna i en el qual participen també Itàlia, Alemanya, França, Polònia i el Banc Europeu d'Inversions (BEI). "Estem literalment assumint un paper en el futur d'Ucraïna aprofitant els diners públics per a atreure inversions del sector privat a gran escala i ajudar a reconstruir el país", ha afirmat en un discurs pronunciat en la Conferència per a la Reconstrucció d'Ucraïna a Roma. Von der Leyen ha subratllat que aquest fons, el "major fons de capital global per a donar suport a la reconstrucció", farà els seus primers passos amb inversions en el sector energètic, el transport, les matèries primeres crítiques i les indústries d'"ús dual" (civil i militar).