Volodímir Zelenski i Joe Biden s'han reunit a la Casa Blanca, en el primer viatge a l'estranger del president ucraïnès des de l'inici de la invasió russa. Es tracta d'una trobada que ha de servir perquè ambdós dirigents plasmin la fortalesa de la seva aliança i enviar un missatge conjunt a Rússia, després que els EUA hagin anunciat l'enviament de míssils Patriot a Ucraïna. Per la seva banda, Vladímir Putin ha respost a la reunió acusant l'OTAN de ser present al camp de batalla i amenaçant amb la tríada nuclear.

Per què és important la visita de Volodímir Zelenski als EUA?

El president ucraïnès ha començat la intervenció dient que li hauria agradat venir abans, però que no ha pogut per la "difícil situació" d'una invasió que els Estats Units l'han ajudat a "posar sota control". "Gràcies a tota la gent corrent dels Estats Units. Sento un gran agraïment", ha manifestat. Així doncs, Zelenski ha donat les gràcies personalment a Biden i ha recordat que "la guerra encara no ha acabat". També li ha donat una condecoració d'un capità de les Forces Armades ucraïneses, al qui ha descrit com a "heroi" i que es dedica a operar un sistema de míssils de llarg abast. "És molt valent i em va dir que li donés això a un president molt valent", ha explicat, alhora que ha dit que el capità en qüestió es diu Pavlo i que li va donar la condecoració aquest dimarts quan va visitar la ciutat de Bakhmut (Donetsk).

Volodimir Zelenski Joe Biden reunio Casa Blanca / Efe
Reunió de Volodímir Zelenski i Joe Biden al Despatx Oval de la Casa Blanca / Efe

Per la seva banda, el president nord-americà ha agraït el regal del capità Pavlo i li ha promès un regal similar. "Donem suport a Ucraïna en la recerca d'una pau justa", ha afegit Biden, que ha estat el primer a parlar. També ha reconegut que Zelenski és "un gran líder": "Vostè és l'home de l'any". Ha promès que Washington continuarà amb l'ajuda a Kíiv, insistint en l'enviament del sistema de míssils Patriot.

El president ucraïnès ha arribat a la Casa Blanca cap a les 14.00 hores (20.00 hores a Barcelona), a través del jardí sud. Allà l'esperaven el seu homòleg nord-americà i la seva esposa, Jill Biden, en una entrada engalanada amb una catifa vermella i guàrdies amb les banderes tant dels Estats Units com d'Ucraïna. Però Zelenski ha anat poc engalanat, amb el seu característic conjunt militar i ha sortit d'un vehicle negre per donar-li la mà al matrimoni presidencial. Els tres han intercanviat paraules, s'han fet unes fotografies i s'han dirigit cap a dins de l'edifici, amb la mà de Biden a l'espatlla. 

Convèncer al Congrés

Abans d'arribar a la Casa Blanca, el dirigent ucraïnès ha passat una hora a la Blair House — la residència per als líders estrangers, ubicada davant de l'edifici presidencial. A la façana hi havia una bandera d'Ucraïna. L'arribada al país s'ha produït al migdia, a la base militar Andrews (estat de Maryland, a prop de Washington). Zelenski ha volat amb un avió nord-americà, que fan servir els alts càrrecs del govern dels Estats Units per a viatges internacionals. A Telegram, ha deixat clar que l'objectiu és "enfortir" les capacitats defensives d'Ucraïna.

La reunió és de dues hores i el president ucraïnès també parlarà davant de les dues cambres del Congrés, on vol convèncer els representants demòcrates i republicans de la importància d'ajudar el seu país a fer front a la invasió russa. El Congrés té previst aprovar 45.000 milions de dòlars més en ajuda econòmica i militar a Ucraïna, com a part del pressupost de l'any fiscal 2023. En aquest sentit, ja s'ha anunciat l'enviament de míssils Patriot dins d'un paquet de 1.850 milions de dòlars... mentre que membres del Partit Republicà volen frenar l'ajuda per mort de l'alt cost per als contribuents. Però el secretari d'Estat, Antony Blinken, ha deixat clar que la idea és seguir endavant com fins ara: "Seguirem donant suport a Ucraïna tot el temps que sigui necessari perquè pugui defensar-se i enfortir-se davant d'una possible taula de negociacions".