D'ençà que el 24 de febrer les tropes russes van atacar Ucraïna, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, no ha sortit del seu país en cap moment. Si bé els primers dies de la invasió va rebre moltes ofertes d'altres mandataris perquè s'exiliés en els seus Estats després de l'atac rus, Zelenski es va negar i fins ara no ha volgut viatjar fora d'Ucraïna. Tanmateix, aquest dimecres, el president ucraïnès viatja als Estats Units (EUA), segons ha confirmat la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre. Posteriorment, el mateix Zelenski ha corroborat les paraules del govern estatunidenc a través del seu compte de Twitter: "De camí als EUA per enfortir la resiliència i les capacitats de defensa d'Ucraïna". 

Fins al moment, el viatge de Zelenski s'ha mantingut en secret. Fins i tot ara, després de confirmar la seva visita, no se saben gairebé detalls de quan i com ha viatjat el president ucraïnès per motius de seguretat. Malgrat això, si s'ha donat alguna informació sobre com serà la visita. "El president Biden espera donar la benvinguda avui, 21 de desembre, al president Zelenski a la Casa Blanca", ha afirmat la portaveu Jean-Pierre, segons recull Efe. A més, ha explicat que després d'aquesta trobada entre president, Zelenski es dirigirà al Congrés per intervenir en una sessió conjunta que mostrarà "el suport bipartidista cap a Ucraïna". 

Aquesta reunió es dona en un context complex per a la cooperació entre els dos països. L'administració Biden s'ha mostrat procliu a la col·laboració militar amb Ucraïna. Justament, Zelenski ha concretat que el seu viatja cerca treballar en la cooperació entre els dos països. "Discutiré la cooperació entre Ucraïna i els Estats Units. També tindré un discurs al Congrés i una sèrie de reunions bilaterals", ha remarcat a les xarxes. 

Més de 300 dies d'"operació militar especial"

Quan les tropes russes van travessar la frontera amb Ucraïna, des del Kremlin es va negar que l'entrada dels seus soldats en sòl sobirà fos una invasió i es va afirmar que tot plegat serà ràpid. Batejada com "operació militar especial" per Moscou, el que havia de ser un atac llampec ja ha complert més de 300 dies. La defensa aferrissada d'Ucraïna ha frustrat els plans del Kremlin i han aconseguit recuperar part del territori ocupat per les tropes de Moscou.

Després de gairebé 10 mesos de lluites arreu del territori ucraïnès, la victòria més gran russa ha estat la creació d'un corredor terrestre cap a la península de Crimea, annexionada per Rússia el 2014, mitjançant autoproclamada república popular de Donetsk i del sud de les regions de Zaporijia i Kherson. Tot i això, l'atac rus està complicant la vida dels ucraïnesos, especialment, aquest hivern.