La rebel·lió del grup de mercenaris Wagner, liderada per Ievgueni Prigojin, ha deixat al president rus, Vladímir Putin, tocat. Com a mínim. Alguns analistes constaten que se l'ha vist més dèbil i també amb discursos "buits" i "repetitius". Les preguntes rauen ara a intentar esbrinar què es pot esperar del líder del Kremlin després de la inestabilitat que ha comportat l'aixecament dels mercenaris aquest dissabte. El que és cert, però, és que tot plegat ha comportat més preguntes que respostes i que falten dades per acabar d'entendre la magnitud de les circumstàncies. El que sí que és cert és que Putin intentarà fer servir qualsevol mètode de propaganda per canviar la imatge que li ha quedat aquests dies.

🗣️ Les paraules buides de Vladímir Putin després de la rebel·lió de les tropes de Wagner  
 

🗣️ La propaganda de Vladímir Putin per contrarestar la rebel·lió de Wagner
 

En aquest sentit, es fa complex de preveure com actuarà el líder rus, si bé és cert que els intents per recuperar la imatge d'home fort seran molts. "En aquest mateix moment, es veu difícil, però en una guerra, les expectatives neixen i moren molt ràpidament. La guerra sembla que s'està estancant i ara sembla difícil remuntar la imatge", explica Miguel Vázquez Liñan, expert en propaganda russa i Coordinador al Grup d'investigació en Memòria Històrica i Comunicació i professor de la Universitat de Sevilla, en conversa amb ElNacional.cat. Ara bé, l'expert constata que aquests dies Putin apareixerà molt per tot arreu. "Estarà a tots els consells de seguretat, es reunirà amb els militars... no pot fer la sensació que ell mana les operacions perquè si van malament, en serà culpable, però sí que haurà de donar una imatge de control". Així, posa èmfasi en el fet que Putin no s'amagarà de renyar els seus ministres en públic si fan coses que no van bé.

Putin i un exèrcit dèbil

Fa la sensació, diu, que a Putin se li està trencant la mà de ferro. Tot plegat és incert. "Al llarg dels anys, Putin ha creat xarxes que depenien d'ell per fer carrera cap al poder. Ara, s'ha format una classe molt influent". D'aquesta manera, ressalta que Prigojin té el poder que té gràcies a Putin. Insisteix que la guerra podria haver fet explotar les relacions que ell mateix havia teixit. "La debilitat d'un exèrcit sembla que està molt igualat amb Ucraïna, en aquest sentit, hi ha una sèrie de grups que fan propaganda al voltant seu". Així, constata que Prigojin podria tenir més gent a favor seu. "Si diem que són nazis, a què estem esperant? Com pot sortir tan malament? Crec que hi ha una part de la població que, tot i no ser nombrosa, està apostant per aquest missatge".

Subratlla que "l'exèrcit rus ha estat desprestigiat pel mateix Prigojin, i hi ha l'opinió que si es va a fer una guerra, s'ha d'anar a fer bé. I ells la fan bé. Això podria explicar el fet que no hi hagi hagut resistència, perquè a més, totes les tropes són a Ucraïna. No hi havia res a Rússia. A Moscou, hi ha gent intranquil·la i això és desfavorable per a Putin. Seria impossible pensar en el que ha passat si no fos perquè la debilitat està allà". Vázquez Liñan recorda que per dir "guerra" a Rússia pots enfrontar-te a condemnes d'anys de presó i que Prigojin s'hi refereix com a guerra i diu barbaritats sobre l'exèrcit i no li passa res

Més patriotisme i unitat

"Espero que Putin i els seus diversos portaveus (Peskov, Kiseliov, Simonian, etc.) continuïn subratllant les nocions d'unitat imaginada i patriotisme", ha destacat en conversa amb aquest diari el director del Centre Havighurst d'Estudis Russos i Postsoviètics de la Universitat de Miami, Stephen Norris. "A l'actuació de Putin d'aquest dimarts a la plaça de la catedral dins del Kremlin ha intentat fer-ho. Mitjançant aquest lloc profundament simbòlic, Putin ha parlat davant l'exèrcit ostensiblement per homenatjar els pilots que van morir en el motí de Prigojin, però també per sonar el que ja s'ha convertit en la narració oficial dels fets: les forces armades i els 'veritables defensors de la pàtria, han salvat la nostra pàtria dels trastorns i la guerra civil".

D'aquesta manera, Norris destaca que "la unitat de Rússia -almenys com s'imagina Putin- també va impedir una revolta traïdora". Per tant, des del seu punt de vista "l'actuació d'aquest dimarts també ha comptat amb la presència del ministre de Defensa, Sergei Xoigú, l'últim supervivent polític que ha guanyat al seu rival Prigojin".

La propaganda de Putin és forta. Els mitjans de comunicació russos, i en especial els programes de televisió que es difonen a través dels canals estatals, han contribuït a la imatge de l''operació militar especial' i també a la justificació d'atacar perquè Occident ataca. D'aquesta manera, Norris insisteix que "el més probable és que Putin i els seus propagandistes continuaran donant a conèixer aquestes idees". "Tenen frases fetes per emprar: patriotisme, unitat, defensa de la pàtria, lluita contra enemics recolzats per estrangers (ara com l'estat rus també ha marcat Prigojin). Val la pena prestar atenció a si els russos individuals compraran o no aquests pronunciaments cada cop més rancis, repetitius i sovint contradictoris", sentencia.

 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una recent aparició en una conferència a Moscou / Efe