Cas tancat. El Servei Federal de Seguretat rus ha tancat el cas contra Wagner i el seu cap, Ievgueni Prigojin, per la insurrecció armada de dissabte. “Els participants van aturar les accions dirigides directament a cometre un delicte el 24 de juny. Tenint això en compte, i altres circumstàncies rellevants per a la investigació, el 27 de juny l’autoritat investigadora ha emès la decisió de tancar el cas penal”, es pot llegir en un comunicat difós pels mitjans russos.

Les contradiccions sobre el cas Prigojin

El president rus, Vladímir Putin, va fer una intervenció dissabte acusant Prigojin i els seus seguidors de traïció i va advertir-lo que seria castigat penalment. En les últimes hores, però, les informacions han estat contradictòries. Després del missatge de Putin, en va venir un altre. S'havia promès i pactat que Prigojin no tindria càrrecs i que s'exiliava a Bielorússia. Ara bé, les informacions que han sorgit aquest dilluns aportaven més dades. La investigació del cas penal que involucra Prigojin i la seva presumpta participació en l'organització d'un motí armat continua activa, ha dit aquest dilluns l'agència estatal de notícies russa TASS, citant una font propera a la Fiscalia General. "El cas penal contra Prigojin no s'ha aturat. La investigació continua", ha exposat la font sobre el fundador de Wagner, segons destaca la mateixa agència de notícies russa. Dissabte, va ser el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, qui va dir als periodistes que s'havia arribat a un acord amb Prigojin i que es retirarien els càrrecs en contra d'ell per cridar a “una rebel·lió armada”, sense proporcionar un termini.

Les informacions que s'han sabut aquest dimarts, però, van també en la mateixa línia del president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, també va afirmar dissabte que es retiraria el cas penal contra Prigojin. Amb les forces Wagner de Prigojin a tot just unes hores de distància de Moscou, Lukaixenko va dir que havia negociat un acord amb Prigojin, que li permetria exiliar-se a Bielorússia sense enfrontar càrrecs.

Per altra banda, segons destaca Vilaweb, l'avió on viatjava el mercenari rus ja hauria aterrat a Bielorússia. Tal com s'esperava. Per les xarxes han circulat tota mena d'informacions en aquest sentit, fins i tot, que s'estaria allotjant en un hotel on les finestres no poden obrir-se. 

La figura de Putin debilitada

"Sobretot, crec que la rebel·lió de Prigojin il·lustra la debilitat de Putin i amb ella els creixents cismes al sistema de Putin", destaca en conversa amb ElNacional.cat el director del Centre Havighurst d'Estudis Russos i Postsoviètics de la Universitat de Miami, Stephen Norris. "Uns dels aspectes més interessants de tot l'assumpte va ser que Prigojin va dir la veritat sobre la guerra al seu vídeo: va dir que no tenia res a veure amb la suposada guerra de l'OTAN, Occident o Ucraïna contra tots els parlants de rus; en canvi, ha dit que la guerra va començar per subjugar a Ucraïna i fer que el seu règim polític s'assemblés al de Moscou". 

A més, Norris ho té clar. "Putin, al seu discurs a la nació, pronunciat dissabte al matí, va repetir les seves mentides sobre la guerra que anava contra els neonazis i l'agressió occidental". En aquest sentit, sentencia: "Les seves paraules van sonar buides i repetitives. Les de Prigojin, malgrat la seva crua fanfarroneria, sonaven més veraces".