Abans de la seva arribada a Beijing, el mitjà estatal xinès Xinhua va publicar una llarga entrevista amb el president rus, Vladímir Putin, on ell mateix ha descrit la reunió amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, com un “diàleg entre vells amics”. També elogia la Xina per les seves iniciatives per “resoldre la crisi a Ucraïna”. "Lamentablement, ni Ucraïna ni els seus patrocinadors occidentals recolzen aquestes iniciatives. No estan disposats a entaular un diàleg igualitari, honest i obert basat en el respecte mutu i la consideració dels interessos de cadascú”.

Malgrat les paraules de Putin, la guerra a Ucraïna va començar quan Rússia va envair el país el febrer de 2022. Durant més de dos anys, milers de soldats dels dos costats del conflicte han mort, mentre que els civils ucraïnesos han estat els més afectats per l'agressió russa, amb un gran nombre de morts o van quedar sense llar pels atacs indiscriminats de Moscou. La Xina ha actuat com un salvavides per a Rússia, després que s'imposessin sancions occidentals que buscaven castigar Moscou per la seva agressió. Beijing continua sent un dels principals importadors de petroli i gas russos, mentre que el comerç entre els dos països ha augmentat alhora. En la seva entrevista amb Xinhua, Putin també ha criticat les “elits occidentals” en els seus esforços per “aïllar i debilitar” Rússia.

Una amistat "sense límits"

Els dos mandataris van forjar aquesta amistat "sense límits" el febrer del 2022 pensada per fer front a la influència global dels Estats Units. Aquesta associació s'ha vist cada vegada més pressionada a mesura que l'administració de Joe Biden buscava aïllar Rússia, després de la invasió d'Ucraïna a gran escala. Però en el pols entre Occident i Rússia i la Xina, el govern de Biden ha posat aranzels sobre les importacions xineses per valor de 18.000 milions de dòlars (17.000 milions d'euros). Un fet que fa més que possible que reforci la relació entre Xi i Putin. 

Xi i Putin es reuniran amb equips polítics especialitzats en cooperació comercial, energètica i de seguretat, segons destaca la BBC. Les dues parts buscaran maneres d'eludir silenciosament les restriccions nord-americanes que han reduït les exportacions xineses a Rússia després d'un apogeu de postguerra tant en productes de consum com en béns de doble ús que han estat crucials per a la maquinària de guerra russa a Ucraïna.

Xi ha intentat vendre's com un pacificador. En algun moment, fins i tot s'ha postulat com a mediador en unes possibles converses de pau i també un pla de 12 punts. Però per ara, la Xina s'ha reunit amb Putin i no s'esperen canvis significatius després d'aquesta trobada. Caldrà veure si l'amistat en surt reforçada o bé s'obre una escletxa per a unes hipotètiques converses pacificadores. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!