La tensió davant d'una possible invasió d'Ucraïna per part de Rússia continua. I les maniobres que tenen lloc just a Bielorússia, a la frontera amb Ucraïna, per part de tots dos països, no ajuden gaire a calmar la situació. I de moment, no sembla que tinguin intenció de parar. El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, ha dit aquest dilluns que decidirà amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, quan es retiraran les tropes russes de la frontera amb Ucraïna. Ara bé, ha subratllat que això només passarà quan acabin els exercicis militars conjunts del pròxim dia 20.

"Retirarem les tropes quan ho decidim amb el president de Rússia i quan les maniobres hagin acabat. Nosaltres prendrem la decisió: és el nostre territori", ha dit en una reunió amb el polític ucraïnès Alexander Moroz, que ha recollit Efe. "Ens reunirem en un futur pròxim i decidirem quan, i en quin espai de temps d'acord amb el calendari retirar les Forces Armades de la Federació Russa d'aquí. És el nostre assumpte", ha afegit Lukaixenko. Però, què hi fan exactament a la frontera?

maniobras rusia belarus militares efe

Militars russos i bielorussos realitzen maniobres de detecció, bloqueig i destrucció de formacions armades il·legals en zones urbanes / Efe

Què són aquestes maniobres?

Es tracta d'uns exercicis militars conjunts –Rússia i Bielorússia– que reben el nom de Union Courage-2022 –Determinació aliada 2022–. Les unitats d'infanteria marina del Districte Militar de l'Est (EMD) han treballat aquests dies en la detecció, bloqueig i destrucció de formacions armades il·legals, en condicions urbanes. S'estan fent en un camp d'entrenament, l'Obuz-Lesnovsky, i per garantir que les condicions d'entrenament i de combat són òptimes, s'han equipat les instal·lacions que simulaven edificis i estructures de la ciutat en el camp d'entrenament. Si més no, això és el que diu el Ministeri de Defensa de Rússia, a través d'un comunicat

Per altra banda, tal com es pot veure en el vídeo de Joint Forces els militars també haurien treballat la identificació de llocs potencials per a la instal·lació de trampes i artefactes explosius improvisats i moviment encobert dels diferents grups. També haurien fet pràctiques de tir.

On s'estan duent a terme?

Aquestes pràctiques s'estan duent a terme en un camp de tir a la regió de Brest, a Bielorússia. Una regió que és fronterera amb Ucraïna. Està previst que aquestes maniobres durin 10 dies. Per tant, si van començar el dia 10 de febrer, segons recull també Efe, haurien d'acabar el dia 20 d'aquest mateix mes. De fet, aquestes són les dades que comparteix també un dels comunicats del Ministeri de Defensa de Rússia

Durant aquests dies el personal militar d'ambdós països realitza exercicis d'entrenament per reprimir agressions extremes durant operacions defensives, i contrarestar el terrorisme i protegir els interessos de l'Estat de la Unió. 

Per què ha aixecat polseguera?

Es calcula que aquestes maniobres militars podrien moure fins a 30.000 soldats. En aquest sentit, l'OTAN ha ressaltat que Moscou està duent a terme el desplegament militar més gran al país des de la guerra freda. A banda del desplegament d'efectius, també hi ha hagut presència fins ara d'aviació, peces d'artilleria, drons i tancs. 

Per altra banda, davant els moviments, les maniobres i els desplegaments, els Estats Units haurien demanat als seus ciutadans que es troben actualment a Bielorússia que abandonin el país de manera "immediata" per mitjans comercials o privats. 

 

Imatge principal: fotograma fix d'un vídeo publicat pel servei de premsa del Ministeri de Defensa de Rússia que mostra militars russos i bielorussos practicant diferents accions per detectar, bloquejar i destruir formacions armades il·legals en àrees urbanes. Les maniobres s'estan duent a terme a la regió de Brest / Efe