Les tensions per una possible invasió d'Ucraïna continuen. Ara, el Departament d'Estat dels Estats Units ha demanat als seus ciutadans a Bielorússia, país fronterer amb Ucraïna, que abandonin el país "immediatament" a causa del risc de detencions i una gran presència militar al costat de la frontera. "Els ciutadans dels EUA a Bielorússia han de sortir immediatament a través de mitjans comercials o privats", ha assegurat el mateix Departament a través d'un comunicat del que es fa ressò Efe. Així, s'hi adverteix d'una "aplicació arbitrària de les lleis, el risc de detenció i una inusual i preocupant presència militar russa a la frontera de Bielorússia amb Ucraïna". 

A més, la nota també recull les restriccions d'entrada al país pel coronavirus com una altra causa per no viatjar al país. Cal recordar que el 31 de gener, ja es va ordenar la sortida de Bielorússia dels familiars dels funcionaris de l'ambaixada de Minsk. Els EUA van anunciar aquest dilluns que es traslladaven "temporalment" les operacions de la seva ambaixada de Kíev, fins a la ciutat més gran a l'oest del país, Lviv, en insistir que Rússia podria atacar el país "aquesta setmana".

Una possible solució?

Divendres passar es va demanar als ciutadans dels EUA que es trobaven al país que l'abandonessin en 24 o 48 hores davant el risc "imminent" d'una possible invasió russa que, segons la Casa Blanca, podria començar amb "bombardejos aeris i atacs de míssils". "Una invasió podria començar en qualsevol moment (...). Podria començar aquesta setmana", ha dit aquesta matinada la portaveu adjunta de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre.

Una afirmació que es contradiu una mica amb la que arribava del Pentàgon. El portaveu John Kirby hauria reconegut que el president rus, Vladímir Putin, no hauria pres encara una decisió "definitiva" sobre si envairia o no Ucraïna. Davant de les mesures que ha aplicat Washington fins ara, Moscou ha mencionat que hi hauria sobre la taula una possibilitat d'acord amb els Estats Units i l'OTAN que podria desencallar l'escalada de tensió a Ucraïna. Per altra banda, però, des dels EUA constaten que, de moment, no han vist "cap senyal tangible" que pugui fer pensar això. 

Maniobres a la frontera

Les maniobres no tenen intenció de parar a la frontera de Bielorússia amb Ucraïna. El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, ha dit aquest dilluns que decidirà amb Putin quan es retiraran les tropes russes de la frontera amb Ucraïna. Ara bé, ha subratllat que això només passarà quan acabin els exercicis militars conjunts del pròxim dia 20.

"Retirarem les tropes quan ho decidim amb el president de Rússia i quan les maniobres hagin acabat. Nosaltres prendrem la decisió: és el nostre territori", ha dit en una reunió amb el polític ucraïnès Alexander Moroz, que ha recollit Efe. "Ens reunirem en un futur pròxim i decidirem quan, i en quin espai de temps d'acord amb el calendari retirar les Forces Armades de la Federació Russa d'aquí. És el nostre assumpte", ha afegit Lukaixenko.

 

Imatge principal: un soldat fent maniobres a Brest, Bielorússia / Efe